videoprilog: Prijatelji Srebrenice (Federacija danas)

Djeca, budućnost i druženje na Sportskim igrama mladih u Srebrenici

I danas pozivi na razdruživanje, secesiju, otcjepljenje, nestanak BiH. Dobro su to poznate floskule koje, istina, u praksi nemaju budućnost. Jer budućnost BiH je na mladima. Onima koji umjesto razdruživanja biraju druženje. I opet, takav pozitivan primjer dolazi sa sportskih terena. Ovaj put iz Srebrenice.

Sportske igre mladih su Male olimpijske igre regiona. Ove godine održavaju se 11. put, a Srebrenica je bila prvi domaćin takmičenja u timskim sportovima. Planirano je da 45 gradova u Bosni i Hercegovini ugosti popularne „SIM-ovce“.

Sportskim igrama mladih do tolerancije, poštovanja različitosti i fer igre za fer djetinjstvo. I ponovno sportski tereni ne poznaju različitosti, drugo i drugačije. U takmičarskom duhu do novih prijateljstava. Među njima mladi sportisti iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice...

- Danas sam igrao košarku, jedan od mojih omiljenih sportova. Prošlo je tako što smo izgubili 9:7. Moji saigrači i ja smo malo griješili. Došli su moji drugovi iz Bratunca, s kojima treniram. Ovdj je bilo fenomenalno, upoznao sam neke nove drugove iz Vlasenice - priča košarkaš Mlađen Šurlan

- Bilo je zaista sjajno, a ovu prvu utakmicu smo pobijedili 3:0. Jedan sam od najmlađih, ali opet dobro igram. Zaista sjajno druženje ovdje danas – ističe fudbaler Rean Nukić.

Ambasadori boljeg djetinjstva za ovu djecu su naši poznati sportisti Edin Džeko, Nemanja Matić i Luka Modrić.

Inače, ove godine Male olimpijske igre regiona održavaju se 11. put. Srebrenica je imala čast da prvi put bude domaćin.

- Prvenstveno je druženje, lijepa atmosfera, upoznavanje, nova prijateljstva. Nama je rezultat u drugom planu, iako se djeca svakako takmiče da bi pobijedili. Pobjednici regija dolaze u Sarajevo na veliko finale. Nakon velikog finala u Sarajevu, pobjednici svih sportova idu na regionalno finale, gdje imamo pobjednike iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske – kaže Samedin Bajrović, koordinator takmičenja Sportske igre mladih.

- Mi ćemo nastaviti da zajedno s ostalim organizacijama podržavamo ovu manifestaciju. To nam je cilj, da odavde idu slike na kakve smo već nekoliko godina unazad navikli. To su slike druženja, pozitivnih nekih stvari, pozitivnih priča. To će biti naša odrednica – poručio je načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Četrdeset pet bh. gradova ugostit će mlade SIM-ovce i biti dio ove pozitivne priče. Za mladost, za budućnost i druženje, jer djeca ne poznaju drugačije.

federalna.ba

Srebrenica Sportske igre mladih
Azmir Osmanović Azir Osmanović Srebrenica Potočari
0 18.06.2021 19:04
Sportske igre mladih Srebrenica
0 18.06.2021 16:33
Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici genocid Srebrenica
0 17.06.2021 21:34
Sportske igre mladih Srebrenica
0 16.06.2021 15:42
Crna Gora Srebrenica genocid Mreža
0 15.06.2021 22:04