videoprilog Muniba Muhamedbegovića (Federacija danas)

Dizdar potpisao ugovore za obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je danas ugovore kojim će biti osigurano obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika sa VSS kroz rad, sa ili bez zasnivanja radnog odnosa, u općinama Federacije BiH i na području entiteta Republika Srpska.

Potpisivanjem ugovora osigurava se obavljanje pripravničkog staža ovim kandidatima kod 32 poslodavca u 22 općine u BiH.

Ministar Dizdar je kazao da su osigurali nešto više od 300.000 KM za sticanje prvog radnog iskustva za 40 povratnika na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine te da se radi o povratnicima sa visokom stručnom spremom.

- Jedan od temeljnih zadataka Ministarstva je osigurati istinsku održivost povratka, prije svega osiguranje egzistencije - radnih mjesta. Svjedoci smo da veliki broj mladih ljudi ima tu osnovnu prepreku, a to je nedostatak osnovnog radnog staža kako bi kasnije zasnovali stalne radne odnose - pojasnio je ministar.  

Paralelno s tim, dodao je, Ministarstvo je također raspisalo javni poziv za zapošljavanje povratnika u javnim institucijama na lokalnom nivou, javnim preduzećima i javnim ustanovama te je izrazio nadu da će sljedeće godine svi današnji potpisnici biti stalno zaposleni uz podršku tog Ministarstva.

Prisutnim se obratio i poslodavac, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Hamdija Fejzić koji je kazao da to ministarstvo daje sve od sebe da povratnici mogu živjeti i raditi u RS.

- Ovo je jedina institucija koja finansira i pomaže da povratnici riješe lične probleme - naveo je.

Fejzić je podvukao da su u okviru javnog poziva aplicirali za 10 pripravnika za sve podrinjske općine.

Potpisnici ugovora, diplomirana profesorica razredne nastave Erisa Šukilović iz Janje i diplomirani psiholog Belmin Čatak iz Gradiške iskazali su veliko zadovoljstvo što su dio projekta te što će zahvaljujući Federalnom ministarstvu imati priliku obaviti pripravnički staž i time steći iskustvo koje će mi biti od velikog značaja u budućnosti.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je 12. juna objavilo Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža, na koji se prijavio ukupno 71 kandidat, i to 31 pravni subjekt – poslodavac i 40 fizičkih subjekata potencijalnih pripravnika.

federalna.ba/Fena

Nerin Dizdar povratnici pripravnički staž