Direktorica FIPA-e i ambasador Slovenije: Jačanje ekonomske saradnje

Direktorica FIPA-e i ambasador Slovenije: Jačanje ekonomske saradnje

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) Milica Marković i ambasador Republike Slovenije u BiH Damjan Sedar razgovarali su o  budućim aktivnostima u vezi podrške postojećim slovenačkim investitorima u BiH i privlačenju novih.

Republika Slovenija je do 31. decembra 2021. investirala 644.1 milion eura ili 7.7 posto od ukupnih direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini. Po iznosu investicija Republika Slovenija je na četvrtom mjestu na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH u 2021. godini.

Marković je iskazala zahvalnost Sloveniji za podršku koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom EU putu, posebno nadavano održanom sastanku političkog vrha EU-a i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja, gdje je potvrđena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, kao podršku slovenskim investicijama u BiH.

Sagovornici su ocijenili da postoji dodatni prostor za intenziviranje saradnje, uvažavajući dobre bilateralne odnose dvaju zemalja u političkom, ekonomskom i kulturnom smislu, ističući činjenicu da Bosna i Hercegovina sa Republikom Slovenijom ima potpisan "Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja", kao i "Sporazum o zaštiti i promociji investicija", saopćeno je iz FIPA-e.

federalna.ba/Fena

FIPA Slovenija
Slovenija Srbija Danska Engleska EURO 2024
0 25.06.2024 23:11
Evropsko nogometno prvenstvo Srbija Slovenija Danska Engleska Španija Italija
0 20.06.2024 09:14