javljanje Anela Husnića (Dnevnik 2)

Diplomatsko sijelo u Istočnom Sarajevu - poruke stare, ton mirniji

Visoka politika iz Sarajeva i Banje Luke preselila se danas u Istočno Sarajevo. Milorad Dodik sazvao je sastanak. Pozvao je ambasadore evropskih zemalja da bi s njima razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji. Od 28 pozvanih, tek 11 ambasadora se odazvalo. Dodik je kazao da ih je bilo više – 14 ili 15.

Današnjem sastanku su prisustvovali ambasadori Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Švedske i Norveške te zamjenik ambasadora EU-a u BiH. Pred početak sastanka oglasili su se iz Ambasade Velike Britanije. Naveli su da se Ujedinjeno Kraljevstvo se redovno sastaje sa nizom političkih aktera u Bosni i Hercegovini i da ostaju otvoreni za konstruktivnu saradnju. Istakli su da neće prisustvovati sastanku u Istočnom Sarajevu, ali su Dodiku ponudili sastanak sa njima i partnerskim ambasadama, u prikladnijem formatu.

biti sazvana sjednica NSRS-a na kojoj će biti donijeta odluka o povlačenju entitetske saglasnosti na reformu Oružanih snaga, fiskalnog sistema, formiranje VSTV-a BiH i UIO-a BiH, kao i o neprimjenjivanju oko 140 zakona koje su nametnuli visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini.

Govorio je i o otcjepljenju – ali u drugačijem tonu. Poručio je kako nije riječ o otcjepljenju ili secesiji te da ne treba da se plašimo - jer rata neće biti.

Prema njegovim riječima, sve što je međunarodna zajednica u BiH činila u proteklom periodu "bilo je protiv RS-a i ništa nije dobro donijela BiH".

Osvrnuo se na, kako je rekao, jedno od zapažanja, a to je da bi RS, zbog najavljenih poteza, mogla biti izolirana, te ustvrdio kako ima informaciju da Evropska komisija neće uvesti sankcije za RS, kao ni za pojedince.

Dodik je ustvrdio kako entitet RS neće ostati bez investicija ukoliko im Evropska komisija uskrati novac u vidu kredita za autoputeve i ostalo, te da će se "okrenuti Kinezima i u tom pogledu RS neće ostati bez investicija".

Poručio je kako predstavnici RS-a jesu za razgovor, ali kako nisu za to da im neko prijeti.

"Republika Srpska ima pravo na svoju ustavnu poziciju. Naše akcije nisu akcije razbijanja teritorijalnog integriteta i niko nas ne može natjerati da prihvatimo ilegalnog visokog predstavnika", rekao je Dodik, ponovivši tvrdnju kako trenutnog visokog predstavnika u BiH Cristiana Schmidta "nije izabralo Vijeće sigurnosti".

Ustavni sud BiH optužio je da je "kriminalna organizacija koja je sve ovo vrijeme u svojim odlukama kršila Ustav".

Danas je stigla i izjava Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira. Uslijedilo je to upravo zbog svih prethodnih dešavanja i političke situacije u našoj zemlji. Ambasadori su uputili i zajedničku izjavu.

UO PIC-a: Odbaciti retoriku koja vodi ka destabilizaciji i podjelama

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom potvrđuju da je za građane Bosne i Hercegovine od ključne važnosti da institucije funkcioniraju na svim nivoima vlasti, uključujući i Oružane snage BiH, te da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u njihov...

Na izjavu Milorada Dodika da je najmanje sedam članica Evropske unije koje će podržati mirnu disoluciju u Bosni i Hercegovinu, stigao je demant. Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano je poručio da svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine nije prihvatljiv Evropskoj uniji.

Stav EU jasan: Onaj ko dovodi u pitanje cjelovitost BiH nije prihvatljiv EU

Evropska unija održala je konferenciju za novinare na kojoj su novinari iskoristili priliku kako bi postavili pitanje o gorućim problemima u Bosni i Hercegovini. Tražili su komentar Ureda Josepha Borella o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Portparol EU Peter Stano ponovio je...

Sastanku s ambasadorima u Istočnom Sarajevu, osim Dodika, uz ostale, prisustvovali su predsjednica entiteta Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, entitetski premijer Radovan Višković, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Nikola Špirić, kao i lideri stranaka vladajuće koalicije u RS-u.

federalna.ba

Milorad Dodik sastanak
Predsjedništvo BiH Milorad Dodik
0 18.10.2021 09:31
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Milorad Dodik Nedeljko Čubrilović
0 18.10.2021 09:14
Trojka Milorad Dodik
0 17.10.2021 19:40
Milorad Dodik Nebojša Vukanović
0 17.10.2021 19:31
Milorad Dodik Tužilaštvo BiH Tužiteljstvo BiH
0 16.10.2021 15:04
Bakir Izetbegović Banjaluka Milorad Dodik
0 15.10.2021 15:27