Diplomatska kriza: Španija odlučila povući ambasadorku iz Buenos Airesa

Diplomatska kriza: Španija odlučila povući ambasadorku iz Buenos Airesa

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares izjavio je da su prekinuli direktne diplomatske odnose s Argentinom i odlučili da povuku ambasadorku iz Buenos Airesa usljed krize koja je započela nakon izjava argentinskog predsjednika Jaivera Mileija usmjerenih na španskog premijera Pedra Sancheza, javlja Anadolu.

U izjavi novinarima nakon sastanka Vlade Španije, Albares je najavio da će u Buenos Airesu imati osoblje samo za komercijalne poslove i da su povukli ambasadorku u Argentini Mariju Jesus Alonso.

Ponavljajući da su očekivali izvinjenje od argentinskog predsjednika Mileija, Albares je rekao: "Međutim, situacija se nije promijenila. Ambasador koji je pozvan na konsultacije ostat će u Madridu".

Španski ministar vanjskih poslova naveo je da "španske institucije ne kreiraju vanjsku politiku tvitovima i ne učestvuju ni u kakvim emisijama" i naglasio da je "saradnja uvijek važnija".

- Ovaj događaj je jedinstven. Nema drugog primjera u međunarodnim odnosima. Posjetit ćete glavni grad jedne zemlje i vrijeđati njene institucije i miješati se u njene unutrašnje stvari - rekao je Albares.

Diplomatska kriza između Španije i Argentine, koja traje od početka maja, produbila se u ponedjeljak, a argentinski predsjednik odbio se izviniti za komentare o ženi španskog premijera.

Španski premijer Pedro Sanchez ponovno je u ponedjeljak pozvao argentinskog predsjednika Javiera Mileija da se izivini jer je njegovu suprugu nazvao "korumpiranom" i vrijeđao Vladu Španije dok je u nedjelju boravio u Madridu, međutim do toga nije došlo.

federalna.ba/Fena

Španija Argentina
Španija oluja aerodrom
0 12.06.2024 09:57
Španija rasističke uvrede fudbal
0 10.06.2024 12:25
Zakon o amnestiji katalonskih separatista Španija
0 30.05.2024 12:24
Španija Izrael oružje
0 29.05.2024 21:16