Dino Mustafić: Atak na bh. identitet je politička agenda

U Jutarnjem programu Federalne televizije ovog petka otvoreno o kulturi i umjetnosti sa Dinom Mustafićem, rediteljem i direktorom Narodnog pozorišta Sarajevo. Neke od tema ovog razgovora bile su zašto nam je teatar važan, kakva je uloga kulture, šta može umjetnost, a ne može politika, o predstavama i spomenicima, sjećanju i suočavanju, identitetu i svojatanjima.

-Kralj Tvrko i bosanskohercegovački identitet-

''Moram reći da mi je potpuno jasno zbog čega oni koji su bosnofobični ili oni koji već tri decenije, rekao bih, teroriziraju građane Bosne i Hercegovine etničkim podjelama, distancama i branama, ne vole, uopće, spominjati Kralja Tvrtka. Naravno, to govori o suverenitetu Kraljevine Bosne iz doba srednjega vijeka. Znamo tendencije naših komšija i sa istoka i sa zapada koji osporavaju postojanost bosanskoga identiteta. Sa druge strane, jasno je da će ova dnevna politika, i vidjeli smo reakcije, vrlo neuko, populistički, i da kažem primitivno, početi prisvajati Tvrka na jednu ili drugu stranu. Jasmin Imamović je, također, rekao da je Tvrtko naslijeđe svih nas. Niko nema pravo da ga prisvaja. Tada su bile potpuno drugačije političke i društvene okolnosti, tako da je smiješno jednu kraljevinu prisvajati za određenu entiju'', rekao je.

''Svi oni pisci, stvaraoci, umjetnici, velike političke persone koje su dale pečat Bosni i Hercegovini, pripadaju svima nama. To je činjenica. Bosanskohercegovačka kultura je autohtona, polifona i samosvojna. Svi oni koji je osporavaju rade to sa jasnom tedndencijom razaranja kulturnog modela zajedničkog života i brisanjem kolektivne memorije. Nisu slučajno bh. institucije kulture na budžetskom udaru, prije svega Republike Srpske. Zato što se želi onemogućiti sve ono što nas podsjeća i definiše. Taj atak na bosanstvo i bosanskohercegovački identitet je politička agenda'', zaključio je Mustafić.

Rekao je kako se ne treba čuditi neprimjerenim reakcijama nacionalista jer je bogatsvo bosanskohercegovačke kulture veliko i vrijedno ponosa, ali i dio evropske kolijevke i civilizacije.

''Nadam se ekranizacijama naše srednjovjekovne prošlosti, obrazovnim emisijama, dokumentarnim emisijama, najavljena je i opera. Kralj Tvrtko je imao umijeće i mudrost vladanja i znao da okuplja Bosance i širi svoju moć i utjecaj, da širi trgovinske i političke veze. On će biti insipracija za nova pokoljenja u kojima će se vidjeti da nam je uvijek bilo dobro kada smo bili zajedno i da nam nikada nije bilo dobro kada nas je neko razdvajao i svađao. Prošlost je svojevrstan resurs za nacionaliste koji dominiraju našim javnim i medijskim prostorom. To se i iz političke sfere reflektira na naš život, ali život je uvijek jači od destrukcije i nasilja'', rekao je.

-Repertoar Narodnog pozorišta-

''Imamo lijep feedback od sarajevske publike, naše predstave su pune, imamo dobar odziv ne samo na dramske, nego i na baletne i operne predstave. Vrlo smo ponosni na ono što smo postigli u prošlogodišnjoj sezoni u kojoj smo se većinom bavili klasikom. Sa tim ambicijama želimo otvoriti i narednu sezonu i najaviti već šestog septembra prvu predstavu. Za gledatelje FTV-a moram ekskluzivno reći da ćemo do kraja godine imati priliku vidjeti balet jednoga od najboljih regionalnih koreografa Staše Zurovca sa naslovom, koji je Sarajlijama jako dobro poznat, ''Sjećaš li se Dolly Bell" inspirisana našim velikim filmom i pričom Abdulaha Sidrana. Do kraja godine ćemo imati i premijeru jedne operne produkcije ''Madama Butterfly''. Tako ćemo do kraja ove kalendarske godine imati jedan živ i kvalitetan repertoar. Za narednu godinu imamo u planu pravljenje predstava koje će biti insprisane savremenim tekstovima'', kazao je Mustafić.

-Projekat ''Kultura na ulice''-

''Vrlo smo ponosni na taj projekat. To je autonomni originalni projekat Narodnog pozorišta Sarajevo. Vlada KS je to prepoznala i incirala zajedno sa nama, potom su nam se pridružili i Ministarstvo za kulturu i sport, onda Turistička zajednica KS. Odziv je bio veliki pa smo na Trgu Susan Sontag imali i po nekoliko hiljada ljudi. Onda smo probudili zaboravljene ulice i trgove i uvdijeli da različiti programi u korelaciji sa tim pristorima, zaista, besprijekorno funkcionišu. Večeras u 20h na Trgu Susan Sontag bit će održan koncert pod nazivom ''Glumci pjevaju hitove'' gdje će naši glumci zajedno sa Sarajevskom filharmonijom izvoditi neke od najpoznatiji numera iz bh. filmova i predstava. Mislim da će publika uživati.''

-Kamerni teatar 55-

Mustafić je pričao i o svom rediteljskom angažmanu. Na sceni Kamernog teatra 55 bile su trilogije "Sin", "Majka", "Otac" po dramskim tekstovima Floriana Zellera.           

''Za mene je ta triologija bila veliki ispit i test, koliko je moguće na tako inspiritavan materijal koji se bavi porodičnom temom, odgovoriti iz naše perspektive. Ponosan sam da smo napravili predstave koje su tako dobro odjeknule, Kamerni teatar 55 je jedina institucija koja je pod jednim krovom imala sve tri predstave. Naša uvažena redateljica Jasmila Žbanjić je to rekla Zelleru pa sam se i čuo sa njim, a prva njegova rečenica je bila: ''Pa ko je taj čovjek koji je radio tri teksta u mesec i po dana?'' Moram reći da je to bio danonoćni rad, još jednom se zahvaljujem cijelom osoblju Kamernog teatra 55, tehničkom timu i autorskom timu. Nije nam bilo lahko, ali smo uživali. Imao sam fantastične glumce za sve tri predstave'', rekao je Dino pozivajući publiku da pogleda sve tri predstave.

-O filmu-

''Ja sam u međuvremenu napravio niz dokumentarnih filmova i reportaža, ali nisam bio na igranom filmu skoro dvije decenije. Okolnosti ovdje su iscrpljujuće, ne mislim samo kreativno i redateljski, nego i produkciono, a to su sve bolesti naše kinematografije kao što su mala sredstva, potreba da se neki projekat producentski sklopi i uvuče regionalne partnere. To je jedan od razloga tako velikih pauza, ne samo mojih, nego i drugih kolega, osim pojedinaca koji su, na sreću i zadovoljstvo, uspjeli da sa bh. filmovima postanu regionalna i svjetska imena. Ja ću 13. septembra u Zenici početi snimanje filma pod nazivom ''Paviljon'', rekao je najavljujući novi regionalni film sa bosanskohercegovačkom adresom.

federalna.ba

Dino Mustafagić Narodno pozorište Sarajevo teatar
Narodno pozorište Sarajevo Prishtina International Theatre Festival
0 20.05.2024 22:55
Seljačka opera Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 12.04.2024 19:33
Dino Mustafić Fasada Vlada KS Narodno pozorište Sarajevo
0 16.02.2024 11:09
Narodno pozorište Sarajevo predstava Oslobođeni Mostar
0 08.02.2024 11:46
Bolero Narodno pozorište Sarajevo
0 07.02.2024 11:27