Dilberović: Evropski put BiH treba pokazati djelima

Prije pet godina Bosna i Hercegovina je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, a 2019. smo dobili 14 ključnih prioriteta koje trebamo ispuniti.

O tome dokle smo stigli i šta nam slijedi, u emisiji Federacija danas govorio je Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

“Sada smo negdje u ispunjavanju tih 14 prioriteta, i zemlje članice Evropske komisije u određenom trenutku, ukoliko BiH ispuni dobar dio prioriteta, barem ključnih koji su interesantni za EU, može dati kandidatski status. A može čekati da BiH ispuni svih 14 prioriteta i da ide u otvaranje pregovora jer u mišljenju Evropske komisije upravo je to rečeno - ispunite 14 prioriteta. Ispunjavanje 14 prioriteta rješava daleko više od kandidatskog statusa.

U parlamentu sjede zastupnici, političari i ono što je bilo u većini zemalja, jeste evropske integracije i prioriteti budu tema broj jedan svake sjednice parlamenta. Šta je do sada urađeno i šta se mora uraditi. To je nešto na čemu svi moramo raditi i teško je tu izvući krivca. Zato što generalno imamo stav svih političara u BiH da je evropski put nešto oko čega se svi slažemo. Ako je to tako, hajmo onda to pokazati na djelima", kazao je Dilberović, gostujući u Federaciji danas.

federalna.ba

Edin Dilberović