Digitalni cenzori izbrisali hashtag 'narednih pet godina' vezan za upravljanje pandemijom u Pekingu
(Izvor: Kevin Frayer/Getty Images)

Digitalni cenzori izbrisali hashtag 'narednih pet godina' vezan za upravljanje pandemijom u Pekingu

Digitalni cenzori su u ponedeljak brzo izbrisali hashtag "narednih pet godina" nakon što se diskusija na internetu intenzivirala. Brisanje hashtaga je urađeno kao odgovor na prijavljene primjedbe sekretara Komunističke partije Pekinga koji je rekao da će glavni grad normalizovati kontrolu prevencije Covid pandemije tokom narednih pet godina.

Šef Komunističke partije Pekinga, Cai Qi, izjavio je to u ponedjeljak ujutro u sklopu izvještaja o partijskom upravljanju gradom, javlja AP.

Gradski partijski kongres održava se jednom u pet godina, uoči kongresa stranke na nacionalnom nivou, koji je zakazan za jesen. Na kongresima članovi generalno sagledavaju rad u proteklih pet godina uz najavu ciljeva za narednih pet godina.

- U narednih pet godina, Peking će odlučno, bez prestanka, raditi dobar posao u normalizaciji kontrole prevencije pandemije - navodi se u spremljenoj verziji komentara u Peking Daily, glavnom mediju Komunističke partije u glavnom gradu.

Grad će "provoditi kvalitetne redovne PCR testove i skrininge na ključnim tačkama, striktno provjeravati ulaske u stambene zajednice, radne jedinice i javne ustanove", navodi se.

Trenutna verzija članka na Peking Daily više nema izraz "u narednih pet godina". Na Weibou je obrisan hashtag "narednih pet godina". Pretraživanjem na platformi društvenih medija pojavljuje se obavijest u kojoj se kaže da tema ne može biti prikazana "prema relevantnim zakonima, propisima i politikama", što je uobičajena poruka koja se pojavi ako digitalni cenzori izbrišu neki sadržaj.

federalna.ba/Fena

Peking koronavirus hashtag
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 08.08.2022 10:13
Sjeverna Koreja pandemija koronavirus Covid19 virus
0 08.08.2022 08:25
Sanya Kina lockdown koronavirus Covid19 virus pandemija
0 07.08.2022 15:18
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 07.08.2022 14:39
koronavirus Covid19 virus Joseph Biden SAD pandemija
0 06.08.2022 20:22