Digitalizacija zdravstvenog sistema u KS
(Izvor: Fena/Press služba KS)

Digitalizacija zdravstvenog sistema u KS

Kanton Sarajevo predvodnik je u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, na nedavnom sastanku čija je glavna tema bila digitalizacija u KS-u, posebno u oblasti zdravstva, javlja Anadolu.

Prema riječima Uka, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS prvi je implementirao E-uputnicu, čime je smanjena upotreba papirnih uputnica i ubrzan proces upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure.

"Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo", rekao je Uk.

Na sastanku se razgovaralo i o E-portalu, na čijoj se izradi intenzivno radi. Pružat će brojne prednosti pacijentima, istovremeno kreirajući bolje i kvalitetnije uslove rada zdravstvenim radnicima. Pristup zdravstvenim informacijama, potrebnim terapijama i zakazivanju pregleda će biti lakši, bez potrebe za dolazak u zdravstvene ustanove.

ZZO KS radi na implementaciji centralnog zdravstvenog kartona pacijenta, koji će objediniti sve medicinske podatke o pacijentu na jednom mjestu. Uvid u zdravstvenu dokumentaciju bit će transparentniji čime će građani lakše moći aktivno učestvovati u procesu liječenja.

Platforma će koristi napredne sigurnosne protokole za zaštitu osjetljivih medicinskih podataka čime će biti garantovana sigurnost zdravstvenih informacija građana Kantona Sarajevo.

Početkom marta ove godine, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu da se, prvi put nakon 24 godine, ukine plaćanja troškova liječenja za preko 50 usluga. Kućne posjete doktora medicine na zahtjev osiguranog lica, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring, spirometrija, elektroencefalografija (EEG) – samo su neki od pregleda koje zdravstveni osiguranici Kantona Sarajevo više ne plaćaju.

"Troškove participacije će snositi ZZO umjesto građana Kantona Sarajevo, što će značajno olakšati njihovu situaciju, posebno u današnjim teškim ekonomskim okolnostima", zaključio je Uk.

federalna.ba/AA

ZZO KS e-uputnice digitalizacija
Sarajevo biznis forum Edin Forto infrastruktura digitalizacija
0 23.05.2024 14:35
FPN Univerzitet u Sarajevu digitalizacija naučna konferencija
0 13.05.2024 11:06
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike digitalizacija
0 23.04.2024 14:12
IDEEA Ambasada Velike Britanije u BiH digitalizacija
0 03.04.2024 09:13
digitalizacija elektronski potpis Put ka EU
0 18.02.2024 19:59