Devizne štediše u BiH traže pomoć visokog predstavnika i hitnu isplatu štednje
(Izvor: capital.ba)

Devizne štediše u BiH traže pomoć visokog predstavnika i hitnu isplatu štednje

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini poziva visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da, u skladu sa svojim ovlastima, omogući implementaciju Aneksa 6 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je, kako navode, ključni regulator sudske vlasti i obezbjeđuje zaštitu ljudskih prava u BiH. 

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Amila Omersoftić kazala je na konferenciji za novinare da taj aneks praktično nije u funkciji od 2003. godine, te da bez toga oni u Bosni i Hercegovini ne mogu ostvariti svoja prava.

- Čekamo da nas primi visoki predstavnik, shvati težinu problema i preuzme odgovornost za implementaciju Aneksa 6, odnosno u najkraćem roku osigura da štedišama, poslije 30 godina, bude hitno isplaćena njihova štednja - kazala je.

Kako navode iz Udruženja, Bosna i Hercegovina je preuzela odgovornost za isplatu štednje kod domaćih banaka i obavezala se da će, u okviru suradnje sa međunarodnim institucijama, pomoći štedišama da naplate svoju štednju od Slovenije i Srbije.

- Mi ćemo se za ovo izboriti sigurno, timovi već razrađuju na koje ćemo sudove ići izvan Bosne i Hercegovine. Međutim, od pošteno zarađenog novca važnije nam je zalaganje za državu i zaštitu ljudskih prava. Za to se može pobrinuti visoki predstavnik - naglasila je.

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH podsjećaju da, i pored dvije presude Evropskog suda za ljudska prava, više od 25.000 štediša nije uspjelo vratiti svoja devizna sredstva koja su dali na štednju bankama sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji.

federalna.ba/Fena

devizne štediše BiH apel
BiH covid-19 koronavirus COVID
0 11.08.2022 12:40
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25