Devet mladih plesačica ovog vikenda na Evropskom prvenstvu brani boje bh. zastave

Devet mladih članica sportsko plesnog kluba Bolero iz Sarajeva otputovalo je jučer u Švedsku gdje se ovog vikenda održava Evropsko prvenstvo u modernim plesovima Svjetskog plesnosportskog saveza (The World DanceSport Federation).

Ove plesačice su ujedno i jedine reprezentativke Bosne i Hercegovine, koje će se za medalju boriti među oko 600 učesnika iz deset evropskih zemalja. Bh. reprezentaciju čine Ema Smailhodžić, Tajra Zekić, Esma Heto, Dina Čelebić, Lana Pašić, Ajana Čelik, Emela Kosovac, Ida Balić i Lamija Šabić uz pratnju njihovih trenera Vedrana Mišića i Tamare Šito.

Danas je ekipu u Skövdeu posjetio ambasador naše zemlje u Kraljevini Švedskoj Bojan Šošić, koji je na taj način ovim mladim djevojkama i njihovim marljivim trenerima odlučio pružiti podršku. Nažalost, slično se ne bi moglo reći za brojne zvanične ustanove u našoj zemlji. Svakodnevna je i generalno općeprihvaćena pojava da se brojni sportski klubovi i njihovi članovi za bilo kakav napredak i uspjeh na međunarodnim takmičenjima uglavnom bore sami.  Upravo je ovih dana u toku kampanja Olimpijskog komiteta BiH, sportskih saveza BiH i najuspješnijih bh. sportisti koji su kroz "Glas sportista" odlučili potaknuti na promjene institucije i nadležna ministarstva na svim nivoima vlasti. Cilj kampanje je da se vrhunski sport, sportisti i olimpijci kao i reprezentativne selekcie BiH konačno počnu sistemski finansirati i tretirati kako zaslužuju.

Za nadati se da je kampanja samo startna pozicija ka boljim danima bh. sporta. Nama samo ostaje da našim plesačicama poželimo sve najbolje na ovom važnom takmičenju koje je pred njima.

federalna.ba

SPK Bolero