Devet ekipa učenika u Livnu na kantonalnome natjecanju „Sigurno u prometu 2022.“

Auto-moto klub Livno i AMS u BIH u livanjskoj OŠ Ivan Goran Kovačić organizirali su 24. kantonalno natjecanje učenika 5. i 6. razreda osnovne škole „Sigurno u prometu 2022.“. Na natjecanju je sudjelovalo 9 ekipa, zastupljene su bile škole iz svih šest općina Kantona 10.

„Sigurno u prometu“ je prometno-edukativno natjecanje koje je organizirano prema pravilima Međunarodne biciklističke federacije (FIA) i sastoji se iz teorijskog i praktičnog dijela. Testovi su vrlo zahtjevni i ne razlikuju se nimalo od testova za polaganje vozačkog ispita.

„I ove godine MUP K10 odazvao se ovoj prometno-edukativnoj akciji i kroz nagrade, a cilj nam je znači da djeci pokažemo temeljne korake, odnosno ponašanje u prometu“, kaže Tino Krivić, samostalni inspektor u MUP-u Kantona 10.

Predsjednik Auto-moto kluba Livno Krešimir Jolić ističe značaj ove manifestacije: „Ovo jako puno znači djeci, razvija njihovu svijest o prometu, uče prometne znakove, kako se kretati prema školi, kući kad idu, a imamo i ovaj praktični dio, gdje se oni obučavaju kako će što bolje i što kvalitetnije upravljati biciklom“.

Za prve pozicije natjecalo se devet mješovitih ekipa, a osnovci iz Šujice su već tradicionalno među spremnijima.

„Tu jesmo bili u zadnjih 10 godina među prvima, nekad prvi, nekad drugi. Bitno je da se djeca druže i da nešto nauče, neka se trude, neka imaju tu naviku stjecanja ponašanja u prometu“, govori Dijana Krstanović, učiteljica u Područnoj školi Franjo Nevistić – Šujica.

I ove godine su bili prvi i ekipno i pojedinačno u kategoriji dječaka i djevojčica, te su svojoj školi osigurali još jedan bicikl. Oni će, uz drugoplasiranu Područnu školu Fra Mije Čuića iz tomislavgradske Bukovice predstavljati Kanton 10 na međukantonalnom natjecanju. Domaćinstvo tog natjecanja ove godine pripalo je Vitezu i bit će održano 28. svibnja.

federalna.ba

Kanton 10 promet Saobraćaj