Desetine ubijenih u plemenskom nasilju u visoravni Papue Nove Gvineje

Desetine ubijenih u plemenskom nasilju u visoravni Papue Nove Gvineje

Desetine muškaraca ubijeno je u novom izbijanju plemenskog nasilja u udaljenim visoravnima Papue Nove Gvineje, saopćila je lokalna policija. George Kakas, komandant policije provincije Enga, rekao je za Guardian da su muškarci ubijeni usljed jake pucnjave iz vatrenog oružja u nedjelju. Rekao je i da su muškarci iz dva plemena izveli napad na drugu grupu koja je "upala u zasjedu i tako ubijena".

“Neki leševi su još uvijek u raslinju, a susjedna plemena tek treba da ih pokupe”, rekao je Kakas. „Situacija je i dalje napeta, ali autoput je čist za putnike“, rekao je on.

Vlasti su prvobitno saopćile da su najmanje 53 osobe ubijene u zasjedi, a kasnije su naveli da su ih pogrešno izbrojali i da je ubijeno 26 muškaraca. Potresni snimci prikazuju tijela nagomilana na kamionu.

Masakr označava eskalaciju nasilja u regionu. Plemenske borbe nisu neobične u dijelovima Papue Nove Gvineje, iako su problemi u provinciji Enga privukli pažnju posljednjih mjeseci.

Prošle godine je pokrajina navodno stavljena u blokadu nakon izbijanja nasilja u kojem je poginulo čak 150 ljudi, iako se procjene uvelike razlikuju. Incident je privukao međunarodnu pažnju nakon što su društvenim mrežama kružile uznemirujuće snimke na kojima se vidi da su muškarci vezani i vučeni kamionom dok su posmatrači navijali.

"To su vrlo uznemirujuće vijesti koje su stigle iz Papue Nove Gvineje", rekao je australijski premijer Anthony Albanese u radijskom intervjuu u ponedjeljak. “Pružamo značajnu podršku, posebno za obuku policajaca i sigurnost u Papui Novoj Gvineji.”

federalna.ba/The Guardian

plemena napad Papua Nova Gvineja