Desetine Mostaraca na promociji knjige o slavnom Hamiću

Nekoliko desetina građana Mostara okupilo se u ponedjeljak uveče u prepunoj sali hotela Bristol, na promociji knjige “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka” autora Darija Mehmedovića, sportskog novinara iz Mostara, dugogodišnjeg radnika naše kuće.

Promociju su, u sklopu programa obilježavanja svečanog jubileja 100 godina postojanja Fudbalskog kluba Velež, organizovali Centar za kritičko mišljenje iz Mostara, portal Tacno.net, te FK Velež Mostar.

U prisustvu legendi FK Velež iz više generacija, te članova porodice Mujić, o knjizi “Muhamed Mujić – Mostarska zlatna kopačka” Darija Mehmedovića, pored samog autora, su govorili i Amer Bahtijar iz Centra za kritičko mišljenje, zatim direktor FK Velež Džemil Šoše, šef stručnog štaba kluba Feđa Dudić, glumac Nedžad Maksumić, te istoričar Dragan Markovina.

U izjavi za portal StarMo.ba, autor Dario Mehmedović je kazao kako je knjigu o Muhamedu Mujiću napisao jer je to ubjedljivo najbolji igrač Veleža u stogodišnjoj istoriji kluba.

“Rezultati koje je on postigao u svojoj karijeri to naprosto potvrđuju. Čovjek koji je imao 32 nastupa za reprezentaciju bivše Jugoslavije, čovjek koji je bio kapiten te reprezentacije. U vrijeme kad naprosto nijedan igrač izvan ‘Velike četvorke’ nije mogao doći do reprezentacije, on je bio kapiten i predvodio reprezentaciju, prvi iz Bosne i Hercegovine, na velikim takmičenjima, od svjetskog prvenstva, olimpijade, i tako dalje”, rekao je Mehmedović.

On je kazao i kako mu se ideja o knjizi godinama “motala” po glavi, jer je naprosto kroz generacije stvoren mit o Muhamedu Mujiću.

“Želio sam da istražim taj mit”, rekao je Mehmedović, dodajući da je prvi kontakt uspostavljen sa porodicom Muhameda Mujića, koja je dala dozvolu da se radi knjiga.

“Onda je sve nekako bilo lakše, jer i oni su sami imali dobar dio te arhivske građe, koju su mi ustupili na korištenje”, naglasio je Mehmedović.

Direktor FK Velež, Džemil Šoše je izjavio da objavljivanje ovakve knjige mnogo znači, pogotovo u godini u kojoj FK Velež obilježava veliki jubilej – stotu godišnjicu postojanja kluba.

“Upravo ovakve promocije na otvaranju stogodišnjice kluba znače mnogo za nas, pogotovo mlade generacije, koji nismo imali priliku da gledamo fudbalske majstorije našeg Hamića i sigurno da ćemo kroz knjigu dosta toga naučiti i držati sjećanje na sve ono što je uradio za FK Velež”, rekao je Šoše.

federalna.ba/starmo.ba

Dario Mehmedović promocija Muhamed Mujić Mostarska zlatna kopačka
turska kuhinja promocija gastronomija
0 19.05.2023 10:34
Slobodan Braco Dimitrijević počasni doktor UNSA promocija
0 05.04.2023 18:24
'Rođeni' AIPS Dario Mehmedović
0 27.03.2023 16:22
Univerzitet Džemal Bijedić promocija
0 18.02.2023 12:25
OFFSide filmski festival 'Rođeni' Dario Mehmedović
0 13.12.2022 07:14