videoprilog Berine Pašalić (Dnevnik 2)

„Derviš i smrt“ na otvaranju 20. festivala bh. drame

Večeras zvanično počinje 20. festival bosanskohercegovačke drame u Zenici, čime će ovaj grad biti središte domaće kulturne scene. Nakon pandemijskog online izdanja, Festival svoju publiku ponovno dočekuje u pozorištu.

Jubilarni 20. festival bh. drame otvorit će predstava „Derviš i smrt“ u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske, a zbog tehničkih razloga, igra se u Banja Luci.

„Svih ostalih 7 predstava u takmičarskom programu, pored te koja je  osma i predstave u čast nagrađenih, odnosno predstave koja će biti izvedena zadnji dan nakon dodjele nagrada, bit će izvedene na Velikoj sceni BNP-a“, kazao je direktor Festivala bh. drame Miroljub Mijatović.

Najbolja pozorišna ostvarenja po predlošcima domaćih pisaca ove godine obuhvataju dvije pozorišne sezone, a selekciju je izvršila Ljiljana Čekić. Prateći program Festivala zadržat će online oblik.

„Riječ je o predstavljanju četiri knjige i jednog dramskog teksta, riječ je o jednom online razgovoru, promciji jedne monografije... Nešto stavki pratećeg programa imamo i uživo tako  da ćemo otvoriti jednu izložbu, dodjela nagrada i zatvaranje festivala bit će uživo“, navodi Hasan Džafić, predsjednik Organizacionog odbora Festivala bh. drame.

Festival će trajati  do 20. septembra. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, bit će i službeno zatvoren predstavom u čast nagrađenih “Lijevo, desno, glumac“, autorskim projektom Zijaha Sokolovića.

federalna.ba

Festival bosanskohercegovačke drame Zenica pozorište kazalište teatar
Međunarodni dan mira Zenica
0 21.09.2021 18:01
Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Sedam strahova
0 20.09.2021 21:37
kultura pozorište Tarik Filipović Marta Bereš
0 19.09.2021 14:05