Deponija smeća Uborak ostaje gdje je i bila bar još pet godina

Deponija smeća Uborak bila je glavna je tema sjednice Gradskog vijeća Mostara. Problematika je to koja godinama muči stanovnike Mostara i doline Neretve. No, vlasti do sada nisu ozbiljnije pristupali pokušajima rješenja ove potencijalne zdravstvene i ekološke bombe. Na sjednici su se čule oštre riječi, podaci o porastu broja oboljelih, ali ne i odluka kada će i kako ovaj problem biti riješen.

Gradske vijećnike su pred Vijećnicom dočekali još jedni protesti zbog problema koje uzrokuje deponija smeća Uborak u Mostaru, a za koju godinama nema konkretnog rješenja. Animalni i medicinski otpad, te sve vrste smeća, truju tlo, zrak i vodu mostarskog područja, poručili su, te pozvali gradske vijećnike i gradonačelnika da ozbiljno pristupe pitanju deponije Uborak.

„Glavna usisna pumpa koja sva ova zagađenja koja sma vam rekao usisava, gura u glavni vodovod i svi mi tu vodu pijemo. Na našim česmama imamo vodu koja je prošla ispod deponije i koja je zagađena teškim metalima! 60 godina ta deponija je bez studije uticaja na okoliš. Govore nam da moramo izdržati, da moramo žrtvovati svoju djecu, a da bi oni ispunili neke svoje ciljeve“, navodi Omer Hujdur, predstavnik udruženja „Jer nas se tiče“. 

Još u vrijeme bivšeg gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića rečeno je da se razgovara o mogućim novim lokacijama, načinu zbrinjavanja otpada, te eventualnoj izgradnji spalionice, no ništa nije urađeno i isti problemi dočekali su i novog gradonačelnika. 

„Tema deponije od danas je top tema Gradske uprave! I rješavat će se do momenta rješenja. Trenutno, ono što je meni bitno je da se skoncentriramo kako riješiti lokaciju koja je trenutni problem. A odlazak s lokacije Buđevci Uborak bi bila katastrofa!“, kaže Mario Kordić, gradonačelnik Mostara. 

I dok deponija, po svemu sudeći, ostaje ondje gdje jeste, ljekari upozoravaju na veliki porast bolesti, među kojima prednjače maligne, a što je prema riječima zdravstvenih radnika povezano s deponijom, gradu prijete nove blokade, jer Uborku uskoro ističe produžena dozvola. 

„Medicinski otpad je godinama dovožen gore! To smo vidjeli i kad je trajala blokada i kada su dvorišta bolnica bila pretrpana otpadom. Znači on nije imao gdje završiti nego na deponiji Uborak, i do tad!“, tvrdi stanovnik Mostara Nijaz Hodžić.

Kada bi se danas prišlo konkretnom angažmanu u vezi s problemom deponije Uborak, on se, kako kažu iz Grada Mostara, ne bi mogao riješiti za još najmanje 5 godina. Dakle, stanovnicima Mostara ne preostaje ništa drugo nego pratiti šta će ovaj saziv Gradskog vijeća uraditi i od svojih izabranih predstavnika tražiti kontrolu i jači nadzor rada deponije smještene u Mostaru.

federalna.ba/Sanel Kajan

deponija smeća Uborak Gradsko vijeće Mostar
Uborak Sutina ratni zločin ratni zločini Mostar Federalni radio
0 13.06.2021 17:20
Uborak Sutina Zalik Mostar
0 13.06.2021 13:26
Uborak deponija Uborak Mostar Mario Kordić
0 12.06.2021 11:17
Federalni radio Radio Federacije BiH Mostar Uborak deponija
0 10.06.2021 18:37
Mostar Gradsko vijeće Uborak
0 10.06.2021 11:04