Denis Bećirović kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

Od danas i zvanično. Denis Bećirović drugi put ide u trku za osvajanje funkcije člana Predsjedništva BiH - ovaj put kao kandidat Trojke i šire opozicije. Naglašavaju, podrška koju su mu dali je neupitna, kao i njihov optimizam.

Opozicija nikad odlučnija i brojnija na predstavljanju zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Osjećam veliku odgovornost, obavezu, ali i odgromnu čast da budem kandidat ujedinjene opozicije za najvišu funkciju u našoj zemlji i da javno, sada zvanično, jasno i glasno kažem da prihvatam kandidaturu za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Bećirović

Bećiroviću nije prvi put da se bori za ovu poziciju. Optimist je uprkos iskustvu od prije četiri godine, kada je izgubio od kandidata SDA Šefika Džaferovića. Od tada do danas, situacija u državi je pogoršana. Pokušaj secesije RS-a i napad na ustavni poredak neki su od razloga.

“Pozivam sve ljude u zemlji i demokratske snage da mandatni period od 2022. do 2026. proglasimo mandatnim periodom sigurnosti, stabilnosti, okretanja ekonomiji, razvoju i otvaranju novih radnih mjesta. Mi ne smijemo biti zamjena za ovu vlast, moramo biti promjena”, poručio je Bećirović.

Bećirovićeve stranačke kolege, kao i koalicioni partneri – jedinstveni u podršci.

Za predsjednika SDP-a Nermin Nikšić, Bećirović je pobijedio i na prošlim izborima - tada su svoju ulogu odigrali brojači: “I tada su građani Federacije pokazali svijest i izabrali dva člana Predsjedništva BiH u ime građana i građanki. Ja sam siguran da ćemo uz ovakvu podršku na sljedećim izborima dobiti člana Predsjedništva BiH koji će biti istinski predstavnik svih građana i građanki BiH”.

“Ovo je plan B Dragana Čovića, tako govore režimski mediji i uplašeni režimski ljudi. Pozivam SDA, ako to smatra krucijalnim i vitalnim pitanjem, da podrži kandidaturu Željka Komšića i da u Predsjedništvu imamo drugačiji pravac - neka ta koalicija DF-a i SDA podrže Željka Komšića”, naveo je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto smatra kako građanima pružaju priliku da u rekordnom broju, prvi put, podrže zajedničkog kandidata opozicije: “Mi ovo radimo zbog naših roditelja, djece i zemlje”.

Rame uz rame s Trojkom, uz Bećirovića su stali Savez za bolju budućnost i Narodni evropski savez.

“Potpuno sam siguran da ovo danas što mi radimo predstavlja - pošto sam ja investitor - armirani beton buduće ne samo pobjedničke koalicije, koja će omogućiti da građani BiH dobiju novog, snažnog člana Predsjedništva BiH nego da dobiju novu snagu, koaliciju koja će voditi BiH u prosperitet”, kazao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Za predsjednika NES-a Nermina Ogreševića, narednih 4-5 mjeseci su prilika da nauče raditi zajedno i da pokažu da mogu da se izdignu iznad partikularnih stranačkih interesa.

Optimizma nije nedostajalo, ali ni obećanja.

“Ja sam gradonačelnik Zenice, ja vam garantujem – podnijet ću ostavku na to mjesto – toliko sam siguran da će biti pobjednik Denis. Znam ga sposobnog i dok sam bio u Vijeću ministara BiH i stalno sam sa građanima i u Denisu vide izlaz da promijenimo krvnu sliku ili da resetujemo sistem”, riječi su Fuada Kasumoviću, predsjednika Bosanskohercegovačke inicijative.

Predsjednik Pokreta Za nove generacije Damir Marjanović, pak, kaže: “Malo se plašim da li će sada početi pričati da mi Hrvati biramo Bošnjacima člana Predsjedništva”.

U borbi za tu fotelju, od danas zvanično Denis Bećirović. Nezvanično, ali gotovo izvjesno, Bakir Izetbegović. Mirsad Hadžikadić već je ranije objavio kandidaturu ispred Koalicije Država. I to je za sada poznato, ali do izbora ili krajnjeg roka za ovjeru još ima vremena, pa time i za iznenađenja i otkrivanja stranačkih pretenzija.

federalna.ba

Denis Bećirović opozicija kandidat za Predsjedništvo BiH
Denis Bećirović Alija Kožljak
0 05.06.2023 14:38
Denis Bećirović Vjosa Osmani
0 04.06.2023 11:50
Denis Bećirović Jovica Stanišić Franko Simatović
0 31.05.2023 17:46