'Demokratija na glasačkom listiću' dok Brazilci izlaze na glasanje
(Izvor: EPA/FERNANDO BIZERRA)

'Demokratija na glasačkom listiću' dok Brazilci izlaze na glasanje

Nakon polarizirajuće kampanje, Brazil u nedjelju glasa za svog novog predsjednika u veoma tijesnoj borbi između sadašnjeg predsjednika krajnjeg desničara Jaira Bolsonara i bivšeg vođe ljevičara Luiza Inacia Lule da Silve, stavljajući na veliki test tako mladu demokratiju u ovoj zemlji. 

Lula, karizmatični, bivši metalski radnik koji je vodio Brazil kroz ekonomski procvat od 2003. do 2010., vodi u anketama, nastojeći ostvariti zadivljujući povratak četiri godine nakon što je bio u zatvoru zbog kontroverznih presuda za korupciju, koje je poništio Vrhovni sud.

Bolsonaro, ratoborni bivši vojni kapetan čija je popularnost opala zbog situacije prouzrokovane koronavirusom i posrnule ekonomije, željno priželjkuje pobjedu i snažno je nagovijestio da ne prihvata gubitak, izvještava AFP.

On je već nekoliko puta tvrdio, bez dokaza, da je brazilski elektronski sistem glasanja opterećen prevarama.

Prema posljednjoj anketi instituta Datafolha, objavljenoj u četvrtak, Lula ulazi u završnicu s 50 prema 36 posto prednosti pred Bolsonarom.

Brojke, koje isključuju birače koji planiraju dati prazne ili poništiti svoje glasačke listiće, stavljaju Lulu na korak od potpune pobjede i izbjegavanja drugog kruga izbora 30. oktobra.

Lula čini sve za pobjedu u prvom krugu, obilazeći zemlju i koristeći popularnost i moć slavnih poput pop superzvijezde Anitte i pjevača i tekstopisca Caetana Velosa kako bi uvjerio kolebljive Brazilce da daju "taktički glas" za njega.

- Ono što je na kocki je demokratija protiv fašizma - rekao je 76-godišnjak razdraganoj skupini okićenoj crvenom bojom njegove Radničke stranke (PT) na prošlomjesečnom skupu.

Riječ je to koja se ovih dana često čuje u zemlji od 214 miliona ljudi, duboko podijeljenoj nakon četiri godine Bolsonarove polemike na društvenim mrežama, napada protiv vlasti, zanemarivanja krčenja šuma u Amazoniji i mnogo drugih stvari.

federalna.ba/Fena

Brazil izbori
Zlatko Dalić Hrvatska Brazil
0 08.12.2022 15:37
Svjetsko prvenstvo Katar Brazil Južna Koreja fudbal nogomet
0 05.12.2022 22:08