Đemila Talić Gabriel: Srebrenica je simbol nezamislive patnje, genocid je najveća sramota Evrope

Đemila Talić Gabriel, uspješna poduzetnica i nekadašnja počasna konzulica BiH u Australiji,te članica mnogih vladinih i nevladinih organizacija u ovoj zemlji, 11. jula se poklonila srebreničkim žrtvama i prisustvovala ukopu identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

Talić Gabriel je u svojstvu članice Vijeća za žene UN Australije, od strane Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Sigurne zone UN-a, pozvana da prisustvuje komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka nevino stradalih u genocidu u Srebrenici.

- Danas stojim pred vama kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, ali i kao osoba koja je preživjela strahote rata u Bosni i Hercegovini. Srebrenica nije samo tačka na mapi, već je simbol nezamislive patnje i gubitka, Srebrenica je živa rana svih Bosanaca i Hercegovaca bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle živjeli.

Genocid koji se dogodio nad našim narodom, nad našom djecom, braćom i očevima – nad nama, ostat će upamćen kao najveća sramota Evrope i svijeta 21. stoljeća. Prije 29 godina počinjen je zločin – genocid ne samo nad Bošnjacima nego protiv cijelog čovječanstva.

Našu, djecu, braću i očeve pamtimo po imenima, licima i njihovim nedosanjanim snovima. To su, nažalost, činjenice koje mi ne možemo promijeniti, ali ono što možemo promijeniti i na čemu možemo i moramo konstantno raditi, ono na čemu ja radim na svakom pedlju Australije je konstantna priča o genocidu u Srebrenicu, o agresiji na našu zemlju - rekla je Đemila Talić Gabriel.

Dodala je da se u ime onih, koji nisu više sa nama, moramo posvetiti borbi protiv mržnje i nepravde.

- ”Sjećanje na Srebrenicu nije samo obaveza prošlih generacija, već i odgovornost svih nas  da gradimo svijet u kojem se ovakva tragedija nikada više neće ponoviti.

Kao članica UN Vijeća za žene u Australiji, svjedok sam koliko je važna uloga žena u izgradnji mira i pravde. Njihova snaga, hrabrost i nepokolebljiv duh su primjer svima nama.

One su stubovi zajednice koje, uprkos svim gubicima, nastavljaju borbu za istinu i pravdu.  Australijski narod duboko suosjeća s bolom koji osjećamo mi iz Bosne i Hercegovine.

Njihova podrška i solidarnost su nam neizmjerno važni. Njihovo razumijevanje tragedije Srebrenice pokazuje koliko je važno govoriti o genocidu na globalnom nivou. Pričanje o ovim događajima pomaže u edukaciji novih generacija i osigurava da se takva zvjerstva nikada ne zaborave, niti ponove.

Hvala vam što ste danas ovdje, hvala vam što ste me pozvali, hvala vam što zajedno dijelimo ovu neizmjernu bol i što je i ovaj događaj dokaz da Srebrenica nikada neće biti zaboravljena. Neka nas zajednička tuga, po ko zna koji put, ojača u našoj posvećenosti pravdi, pomirenju i miru.

Neka se nikada ne zaboravi, neka se nikada ne ponovi” - rekla je Talić Gabriel.

federalna.ba/saopćenje

Đemila Talić Gabriel genocid Evropa
reasocijacija posmrtni ostaci genocid Srebrenica
0 16.07.2024 17:19
Izrael sankcije genocid
0 16.07.2024 11:28
genocid izvještavanje Srbija Republika Srpska
0 12.07.2024 12:04