Delmas kazao Ademoviću da će Francuska nastaviti da ohrabruje zvaničnike BiH da provode reforme

Delmas kazao Ademoviću da će Francuska nastaviti da ohrabruje zvaničnike BiH da provode reforme

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisom Delmasom.

Predsjedavajući Ademović zahvalio je ambasadoru Delmasu na podršci koju Republika Francuska kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Sagovornici su se složili da odluka Vijeća EU da sa BiH otvori pristupne pregovore predstavljati snažan podsticaj za nastavak reformi, ali i ozbiljan signal međunarodnim kompanijama i investitorima da ulažu u BiH.

S tim u vezi, ambasador Delmas kazao je da će Francuska nastaviti da ohrabruje zvaničnike Bosne i Hercegovine da ubrzano provode reforme i ispunjavaju evropske standarde kako bi naša zemlja, kao i cijela regija zapadnog Balkana bila politički i ekonomski integrirana u EU.

Tokom susreta konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske dobri i prijateljski, što, kako je naglašeno, treba iskoristiti za jačanje ekonomske saradnje, te uvećanje investicija i spoljnotrgovinske razmjene.

Pozdravljeni su napori obje strane za unapređenje saradnje u oblastima obrazovanja i kulture, posebno na planu razmjene studenata i uvođenja francuskog jezika u škole i na univerzitete u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemala Ademovića.

federalna.ba/Fena

Kemal Ademović Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine François Delmas Francuska