Delić za FTV: Država je mogla izdvojiti novac za Expo, ali nije bilo volje

O sprečavanju međunarodnog skandala, neplaćanju penala zbog prekršenih rokova odlaska na Expo Dubai, o neradu ali i potencijalima, ulaganjima s kantonalnim ministrom privrede Adnanom Delićem, samo za Federalnu televiziju razgovarala je Adisa Šehić.

Kaže da je, kada je privreda u pitanju, u čitavom svijetu pandemija narušila planove.

"Kada je Kanton Sarajevo u pitanju najveći potencijal vidimo u ljudskim resursima kojih definitivno imamo, ali na neki način ne znamo da ih iskoristimo. Nakon toga su prirodna bogatstva, prirodne ljepote koje imamo ali nažalost nismo ih u proteklom periodu znali na najbolji mogući način iskoristiti. Mnoge države nemaju ono što mi imamo, što nam je dragi Bog podario na upravljanje ali ili ne upravljamo ili neadekvatno upravljamo time. Imamo znanje, imamo potrebne resurse samo je potrebno da imamo i volje da se određene stvari u KS-u promijene. Činjenica je da je naša preduzetnička infrastruktura veoma loša, odnosno ona i ne postoji i jedan od najvećih projekata koje bi mi trebali da ostavimo iza nas jeste jedna velika industrijska zona koja bi se nalazi na području Kantona Sarajevo, koja bi bila pod upravom Katona i koja bi trebala da bude jedna velika zona od blizu 100 hektara zemlje, gdje bi privukli sve one privredne grane koje su nama od strateškog značaja, koje bi nudile konkurentna radna mjesta."

Ističe da je Ministarstvo privrede KS-a uradilo dosta projekata, ali i da imaju određene planove koje žele realizirati do kraja ove godine.

"Mi smo jedini kanton koji je u tekućoj godini pomogao privatni sektor kroz javne pozive koje smo raspisali za finansiranje dijela mjesečne ili cijele plate na nivou Federacije i doprinosa i poreza. Nedavno smo potpisali ugovor sa tri komercijalne banke putem kojih ćemo plasirati blizu 110 miliona KM za sve privredne subjekte po 0% kamate, grejs periodom do 12 mjeseci, limitom od miliona KM."

Kada je riječ o mladima u KS-u, Delić kaže da je izdvojeno blizu milion i po KM, te da intenzivno rade na uspostavljanju jednog preduzetničkog inkubatora koji će biti u nadzoru Vlade KS-a.

"On će na najbolji mogući način biti suport tim mladim poduzetnicima, odnosno njihovim start upima, kako bi popravili taj nivo preduzetničke infrastrukture i svjesti u KS-u."

Smatra da nemamo političku klimu koja je jedan od osnovnih preduslova i temelja razvoja u ekonomskom smislu.

"Naša politička situacija je izuzetno loša i potencijalni investitori i oni koji bi uložili pare u našu državu ne razmišljaju trenutno o tome zbog sveukupne političke situacije i retorike koju provode naši političari. To je paradoksalno i evo mi živimo to već 20 godina."

Delić ističe da je isključivo politička neodgovornost najodgovornijih ljudi u ovoj državi razlog zašto nismo potvrdili učešće na najvećoj svjetskoj smotri poduzetništva Expo 2020 Dubai.

"Mi nismo željeli da propustimo tu priliku, javili smo se organizatorima koji su nam potvrdili mogućnost učešća da predstavimo sve privrednike, sa područja čitave BiH, nikako nepreuzimajući nadležnosti državnih institucija. Ono što su druge države radile pet godina, mi smo uradili za otprilike 20 dana. Biće potreban određeni kratki period da se konsolidujemo, da donesemo taj plan i program i prezentaciju kompletnih naših potencijala. Nadam se da ćemo ili danas ili početkom sljedeće sedmice potpisati ugovor, a nakon toga će nam trebati par dana da ugostimo i prve eventualno privrednike na našem štandu." 

"Što se tiče penala, nakon što potpišemo ugovor mislim da sam organizator neće teretiti prethodnu ugovornu stranu za bilo šta što je bilo u prošlosti. Tako da su troškovi koje smo mi planirali u iznosu otprilike 4 miliona izuzetno mali u odnosu na zemlje regije. Država je mogla da izdvoji koliko je htjela, ali nažalost nije bilo volje i to je jedini razlog zašto nisu usvojili ovaj budžet."

Navodi da se Ministarstvo bavi upravnim i stručnim poslovima, te da smatra da će najveći uspjeh ove godine biti kada se izmijene određene zakonske regulative.

"U ovoj godini ćemo izmijeniti 10 regulativa koje su stare po 10 godina i više. Nadam se da ćemo uspjeti u našoj namjeri da kreiramo jednu veliku industrijsku zonu koja će biti izvor znanja, inovativnosti, tehnologije, određenih modernih razmišljanja i naravno koja će okupiti veliki broj mladih ljudi."

federalna.ba

Adnan Delić Federacija danas
Federacija danas
0 01.12.2021 19:23
Federacija danas
0 30.11.2021 18:29
Federacija danas
0 29.11.2021 17:09
Federacija danas
0 26.11.2021 19:25
Federacija danas
0 25.11.2021 18:46
Federacija danas
0 24.11.2021 16:49