Delić posjetio Roditeljsku kuću i s 50.000 KM pružio podršku redovnom poslovanju

Delić posjetio Roditeljsku kuću i s 50.000 KM pružio podršku redovnom poslovanju

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetio je danas Roditeljsku kuću u Sarajevu i tom prilikom s direktorom Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikretom Kubatom potpisao ugovor o dodjeli sredstva u iznosu od 50.000 KM za podršku u redovnom poslovanju.

- Naša je obaveza da im pružimo podršku i uvijek ćemo biti tu za njihove potrebe. Oni rade plemenite, ogromne stvari za društvo. Roditeljska kuća prevazilazi okvire i kantona i Federacije i trebaju biti primjer svima u svijetu na koji način se može pružiti pažnja, podrška jednoj od najugroženijih kategoriji a to su djeca koja boluju od teških ili rijetkih bolesti – kazao je ministar Delić.

Izrazio je nadu da će se zakonom sistemski riješiti problem finansijske podrške, bit će riješeni svi oblici pružanja socijalnih usluga na području Federacije BiH, a sve, po njegovom riječima, "kako bi imali sistem a ne anarhiju".

Podsjetio je da su Vlada FBiH i Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH rebalansom budžeta za 2023. godinu nedavno izdvojili 300.000 KM za Projekt izgradnje Roditeljske kuće Tuzla, te na taj način osigurali razliku sredstava potrebnu da se projekt privede kraju.

Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat zahvalio je ministru Deliću na podršci Roditeljskoj kući u Sarajevu, ali i podršci u završetku radova u dječjoj kući u Tuzli. A to je ono što su, kako je kazao, dugo čekali.

- Naše opredjeljenje je da moramo sarađivati sa institucijama vlasti. Svi mi treba da imamo jedan cilj, a to je pomoći djeci, pomoći njihovim roditeljima, jer to je jedna teška i mukotrpna borba. I zato i mi, i medicinsko osoblje, i vlast, i nevladin sektor moramo biti posvećeni misiji, moramo biti posvećeni onome što radimo i mi se zaista trudimo - naveo je Kubat.

Na godišnjem nivou, na području Federacije BiH oboli između 60 i 70 pacijenata. Terapija traje dvije godine, a da bi neko bio izliječen treba pet godina. Kada su uz oboljelu djecu njihovi roditelji koji borave u Roditeljskoj kući izlječenje je od 15 do 25 posto veće. Stoga je moto Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka “Manje boli kad su roditelji blizu”.

Inače, broj izliječenih pacijenata je veći od 80 posto, što je zlatni evropski i svjetski standard.

Ministar Delić posjetio je danas drugi put u mandatu Roditeljsku kuću u Sarajevu i tom prilikom uručio poklone za obogaćivanje svakodnevnice njenih korisnika.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić Roditeljska kuća