Delić: Osobe s invaliditetom zaslužuju isti status kao i svi drugi

Delić: Osobe s invaliditetom zaslužuju isti status kao i svi drugi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić proveo je dan sa djecom i mladima iz ustanova Drin, Bakovići i Pazarić.

Ministar Delić se družio s djecom i mladima iz ovih ustanova, igrao s njima video igre, te boravio na zajedničkom ručku na Baščaršiji. Kako je kazao medijima, druženje s ovom populacijom ima za cilj podizanje svijesti o pravima i položaju osoba s invaliditetom u bh. društvu.

- Shvatili smo da je najbolje da pozovemo osove koje borave u ustanovama Drin, Bakovići i Pazarić i njih pitamo na koji način žele da provedu ovaj dan. Oni su željeli igrati video igrice, a potom da ručaju ćevape na Baščaršiji. Na taj način želimo poslati poruku da osobe s invaliditetom zaslužuju isti status kao i sve druge osobe. Mi moramo podizati svijest o izazovima s kojima se oni svakodnevno susreću i da ovo društvo postane društvo jednakih prilika za sve – izjavio je Delić.

Kako je kazao, osobe s invaliditetom mogu da žive normalno i bave se aktivnostima kao i svi drugi bh. građani, ali oni su diskriminisani u društvu. naveo je da se radi na poboljšanju uslova života ove populacije počev od zakonskih i podzakonskih akata na čemu se već radi.

- Strategija koja je na početku izrade radi se u saradnji sa osobama s invaliditetom i nećemo donositi nikakve odluke bez njih. Materijalna izdavanja su uvijek nedostatna i gotovo je nemoguće zadovoljiti potrebe svih ugroženih kategorija, jer je BiH izuzetno siromašna država – dodao je Delić.

Direktor ustanove Bakovići Branko Stanić napominje da su osobe s invaliditetom marginalizirane u BiH, ali da 62 polaznika Bakovića žive dobro, „bolje od 80 posto stanovništva u BiH“.   

- Pružamo im sve što možemo, ali okolina nema senzibiliteta za ovu populaciju.  Dobili smo novi zakon prošle godine koji nije savršen, ali mnogo je bolji od prošlog – kazao je Stanić. 

federalna.ba/Fena

osobe sa invaliditetom Adnan Delić
Adnan Delić djeca jednokratna pomoć
0 24.02.2024 18:07
Tužilaštvo KS Adnan Delić BH novinari Udruženje BH novinari
0 23.02.2024 17:18
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić
0 12.02.2024 22:25
maturska zabava osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
0 12.02.2024 17:59