Delić neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje
(Izvor: Fena/Senka Trgovčević)

Delić neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da podržava uvođenje neradne nedjelje, što predviđa novi zakon o unutrašnjoj trgovini koji će se danas razmatrati na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

U interesu radnika i poslodavaca je uvođenje neradne nedjelje iako bi to pitanje eventualno trebalo biti uređeno Zakonom o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima. Unatoč tome, Delić naglašava da neće kočiti donošenje zakona o unutrašnjoj trgovini i propisivanje neradne nedjelje.

- Prava radnika se isključivo trebaju rješavati Zakonom o radu, a ne Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Sva prava i položaj radnika bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru trebaju se regulisati u temeljnim zakonima. Rekli smo da nećemo kočiti rješenja koja se nude novim zakonom o unutrašnjoj trgovini, ali smatramo da možda nije najbolje rješenje rješavati probleme iz nadležnosti jednog ministarstva u drugo ministarstvo i to dugoročno nije rješenje i može proizvesti dodatne probleme kada je u pitanju položaj radnika – kazao je Delić.

U pogledu Zakona o radu navodi da je u njemu decidno definisano slobodno vrijeme u toku radne sedmice i radnici imaju pravo na taj slobodan dan.

- Doduše nije definisano da to bude nedjelja, ali nažalost poslodavci to ne poštuju. Rijetko ko od poslodavaca poštuje da tokom rada za vrijeme praznika trebaju dodatno platiti radnika – konstatovao je Delić.

S obzirom da se radi o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini nada se da će se nakon usvajanja u oba doma Parlamenta zakon uputiti u javnu raspravu u okviru koje očekuje donošenje najboljih rješenja u cilju poboljšanja prava i položaja radnika u privatnom sektoru, trgovini i uslužnim djelatnostima.

Osim navedenog zakona, poslanici će danas glasati o dopunama Zakona o radu, koje propisuju da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

- Povremeni i privremeni poslovi omogućavaju poslodavcu da u toku godine u trajanju od šest mjeseci mogu angažovati studente bilo da se radi o redovnim, vanrednim ili koji studiraju na daljinu. Vjerujem da će poslodavci iskoristiti radnu snagu studenata – rekao je Delić.

Nada se da će danas poslanici odobriti ovo zakonsko rješenje, koje treba usvojiti i Dom naroda kako bi stupio na snagu, te "studentima već tokom ovog ljeta omogućiti da rade“. U toku rada, imali bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Ovo je početak reforme tržišta rada u Federaciji BiH – podvukao je Delić u pauzi današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić Zakon o unutrašnjoj trgovini