Delegati usvojili inicijativu za smjenu Bisere Turković
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Delegati usvojili inicijativu za smjenu Bisere Turković

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas inicijativu kojom se predlaže Vijeću ministara da pokrene postupak za smjenu ministrice inostranih poslova Bisere Turković. Podnosioci inicijative su delegati Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara je na početku sjednice u ime HDZ-a i SNSD-a zatražila da se pokrene inicijativa za smjenu Turkovićeve zbog "samovoljnog vaninstitucionalnog djelovanja" čime je nanijela štetu BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović podsjetio je tokom rasprave da je više puta traženo da se parlamentu dostavi izvještaj o radu Ministarstva inostranih poslova, a da to nikada nije učinjeno.

"Ja mislim da ona (Bisera Turković) nikada ništa nije ni uradila samoinicijativno, nego u dogovoru sa strankom", rekao je Čović i dodao da se nikada neće saznati koliko je ljudi u Ministarstvu instranih poslova zaposleno po ugovoru o djelu.

On je predložio da predsjedavajući Vijeća ministara što prije inicijativu za smjenu Turkovićeve dostavi u parlamentarnu proceduru.

Delegat Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić rekla je da nije iznenađena stavom SDA koji brani Turkovićevu, jer je ona "ministar koji je radio sve po stranačkim instrukcijama". "Ona ne poštuje nikoga. Ne poštuje ni Predsjedništvo BiH, ni Vijeće ministara, ni ovaj parlament. Naša je nesreća što nismo mogli donijeti zakon o inostranim poslovima", rekla je Majkićeva i dodala da je to Turkovićeva iskoristila.

"Turkovićeva nije bila naš ministar. Dva naroda je ne doživljavaju kao svog ministra", ocijenila je ona. Majkićeva je rekla da je inicijativa za smjenu Turkovićeve "osveta onih koji nisu imali priliku da budu zaštićeni tamo gdje su trebali biti".

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić smatra da je neutemeljeno obrazloženje predlagača inicijative da je Turkovićeva djelovala samostalno, bez usklađenog institucionalnog djelovanja. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović rekao je da je Turkovićeva sve obratno od onoga što je navedeno u inicijativi.

"Ničega samovoljnog u njenom djelovanju nema", rekao je Izetbegović, tvrdeći da nema dokaza da je Turkovićeva radila išta mimo zakona.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš kaže da Turkovićeva nikada nije zastupala sva tri konstitutivna naroda u BiH.  "Hrvate nikada nije zastupala", konstatovala je Pendeševa.

Delegati su danas dali saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o grantu i Amandmana osam na Sporazum o finansiranju između KFW Frankfurt na Majni i BiH u iznosu od 6.000.000 eura.

Ovim je današnja sjednica završena.

federalna.ba/Srna

Dom naroda PSBiH inicijativa smjena Bisera Turković
Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH Mreža
0 06.12.2022 21:19
listić Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH Igor Crnadak
0 06.12.2022 16:53
Bisera Turković Hossein Amir-Abdollahian Iran BiH
0 06.12.2022 12:50
CIK BiH SIP BiH listić delegat Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH
0 05.12.2022 19:39