Pred delegatima zakoni o vinu i o strancima, ali ne i o Ustavnom sudu
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Pred delegatima zakoni o vinu i o strancima, ali ne i o Ustavnom sudu

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Želimir Nešković (SDS) predložio je na današnjoj sjednici Doma da se u dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku, s ciljem "uklanjanja" stranih sudija, ali to delegati nisu podžali.

Nešković je pojasnio da, prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bira šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske troje te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

On podsjeća da je u pitanju zakon koji je dio 14 prioriteta Evropske komisije predstavljenih BiH kao odgovor na zahtjev za članstvo u EU, najavljujući da neće glasati za druge evropske zakone koji budu pred delegatima.

Za riječ se javio predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) koji je predložio da Dom danas razmatra Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH kao i izmjene Zakona o strancima po hitnom postupku, a oba je ranije razmatrao Predstavnički dom.

Da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH provokacija, a ne zakon, kazao je delegat iz Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA), navodeći da bi Dom trebao odbiti ovaj prijedlog.

Dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZBiH) pojasnio je da je Kolegij postigao dogovor da se dnevni red današnje sjednice proširi kako bi delegati po hitnom zakonodavnom postupku razmatrali zakone o vinu i o strancima.

Ipak najavio je da Klub Hrvata neće podržati da se na sjednici raspravlja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu jer je u pitanju vrlo ozbiljan zakon, istovremeno pozivajući delegate da se danas usvoji svih sedam zakona i da se završi cjelokupna procedura za izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Nakon okončane rasprave delegati su glasali za proširenje dnevnog reda odbijajući Neškovićev prijedlog, ali su podržali da se Dom danas izjašnjava o izmjenama Zakona o strancima i Prijedlogu zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

federalna.ba/Fena

Dom naroda PSBiH Zakon o Ustavnom sudu BiH
Dom naroda PSBiH usvojen Zakon o PDV-u
0 23.11.2023 13:45
Dom naroda PSBiH počela sjednica
0 23.11.2023 11:17
Zakon o porezu na dodatnu vrijednost Dom naroda PSBiH
0 23.11.2023 08:22
Dom naroda PSBiH Parlament BiH blokada Ustavni sud BiH SNSD
0 04.10.2023 20:45
Dom naroda PSBiH
0 04.10.2023 18:24