Delegacije MO BiH i Slovenije o statusu realizacije projekata iz NATO-ovog Programa DCBI

Delegacije MO BiH i Slovenije o statusu realizacije projekata iz NATO-ovog Programa DCBI

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine održala je 24. januara ove godine sastanak sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Slovenije i Crvenog krsta Slovenije po pitanju statusa realizacije projekata iz NATO-ovog Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH (NATO DCBI).

Domaćin sastanka je bio pomoćnik ministra odbrane BiH za politiku i planove Dženan Redžo, sa saradnicima, predstavnici Sektora za međunarodnu saradnju, nabavku i logistiku, finansije i budžet, te predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Na sastanku je razgovarano o statusu realizacije navedenog projekata koji se odnosi na unapređenje sposobnosti Vojne policije u sastavu Bataljonske grupe lake pješadijske (L-INF-BG – Military Police), odnosno opremanje jedinice Vojne policije sa specijaliziranim vozilima (četiri vozila), a čiji donator je Slovenija.

S tim u vezi, rečeno je da bi polovinom ove godine trebalo doći do isporuke specijaliziranih vozila za Vojnu policiju OS BiH, odnosno po okončanju aktivnosti obuke i certificiranja pripadnika Vojne policije za korištenje tih vozila.

Pored toga, Crveni krst Republike Slovenije je iskazao namjeru da obuči pripadnike Vojne policije u pružanju prve pomoći unesrećenim učesnicima u saobraćaju.

Učesnici sastanka su iskazali obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, tokom i dinamikom u realizaciji Projekta NATO DCBI, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

federalna.ba/Fena

Ministarstvo odbrane BiH Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine NATO Slovenija
Nevzet ef. Porić Slovenija RTV Slovenija Bajram-namaz
0 11.04.2024 17:18
Borut Pahor Slovenija Miroslav Lajčak
0 10.04.2024 13:08
Slaven Galić Aleksandar Goganović NATO Scott W. Brayon
0 09.04.2024 18:18
NATO MVP BiH Josip Brkić Dragan Vešović
0 09.04.2024 16:57