Delegacija Vlade ZDK u posjeti općini Olovo, razgovor o realizaciji zajedničkih projekata

Delegacija Vlade ZDK u posjeti općini Olovo, razgovor o realizaciji zajedničkih projekata

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na čelu s premijerom Nezirom Pivićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem posjetila je Općinu Olovo i s općinskim načelnikom Đemalom Memagićem i saradnicima razgovarala o saradnji dva nivoa vlasti i realizaciji zajedničkih projekata.

Pivić je naglasio da je ovo prva posjeta kompletne nove Vlade jednoj općini i da je cilj sagledati potrebe i usaglasiti prioritetne projekte koji će biti finansirani iz budžeta tog kantona u 2024. godini.

Najavljeno je da će Vlada podržati izgradnju puta ka odmorištu Zeleni vir i SRC Ajdinovići, koje su važne turističke destinacije u Olovu, općini koja je prošle godine registrovala ukupno 99.684 noćenja, po čemu prednjači u odnosu na mnogo veće gradove kao što su Tuzla, Zenica i Bihać.

Od toga, oko 60.000 noćenja registrovano je u Banjsko-rekreativnom centru "Aquaterm", a broj noćenja svake godine raste, zbog čega Općina Olovo planira proširenje kapaciteta ove banje za dodatnih 200 kreveta, u čemu očekuje podršku i pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je najavljeno da će Vlada podržati projekat sanacije regionalnog puta Olovo-Sokolac, uključujući sanaciju dva klizišta i izgradnju mosta, za šta su već osigurana sredstva, kao i nastavak izgradnje obdaništa, za što je potrebno osigurati do 400.000 KM.

Općini će biti na raspolaganju i sredstva za povećanje sigurnosti pješaka izgradnjom trotoara i pješačkih staza u blizini škola, kao i sredstva za uklanjanje arhitektonskih barijera s ciljem povećanja mobilnosti osoba s invaliditetom, a u okviru projekata koje će realizovati Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

- Opredjeljenje Vlade je da ima što kvalitetnije odnose i saradnju s jedinicima lokalne samouprave jer na ovom nivou građani ostvaruju najveći obim svojih potreba. Nastojimo da uvažimo što više zahtjeva sa terena i na taj način omogućimo ravnomjeran razvoj svih općina i gradova u našem kantonu - rekao je premijer Pivić.

Također, najavljeni su daljnja podrška razvoju poslovne zone, podsticaji za privredu i poljoprivredu, kao i drugi oblici podrške i pomoći s ciljem stvaranja uslova za kvalitetniji život građana Olova, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

federalna.ba/Fena

Nezir Pivić ZDK
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nezir Pivić Zeničko-dobojski kanton obrazovanje
0 19.04.2024 17:08
djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom ZDK Zeničko-dobojski kanton
0 30.03.2024 19:04