Delegacija EU u BiH: Korištenje Bonskih ovlasti krajnja mjera

Delegacija EU u BiH: Korištenje Bonskih ovlasti krajnja mjera

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini smatra da je korištenje Bonskih ovlasti krajnja mjera, također i protiv nezakonitih radnji, te poručuje da je opsežna međunarodna supervizija načelno nespojiva sa članstvom u EU čemu Bosna i Hercegovina teži.

- Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju nesmetano provođenje izbora uz više integriteta i transparentnosti, kao i brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama nakon izbora 2. oktobra – navodi se u saopćenju Delegacije u BiH.

Evropska unija, dodaje se, duboko žali zbog toga što političke stranke nisu uspjele da se dogovore o usvajanju mjera koje bi osigurale integritet i transparentnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

- Za rezultat imamo današnju odluku visokog predstavnika Schmidta – naglašava se u saopćejnu.

Iz Delegacije EU u BiH podsjećaju da je Evropsko vijeće nedavno jasno izrazilo stav da je Evropska unija spremna prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao kandidatsku državu.

- Očekujemo da relevantni domaći akteri u BiH preuzmu liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – poručuju iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Delegacija EU u BiH Johann Sattler
#YouthWithNoBarriers Delegacija EU u BiH projekat " Mladi bez granica"
0 15.09.2023 15:37
EU Berlinski proces Johann Sattler
0 08.09.2023 12:34
EU4Sports Delegacija EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler
0 05.09.2023 14:52
Michael Murphy Johann Sattler pismo Nermin Nikšić Vojin Mijatović Toni Kraljević
0 04.09.2023 20:00