OHR i Delegacija EU u BiH osudili jučerašnje prijetnje Schmidtu u Banjaluci

OHR i Delegacija EU u BiH osudili jučerašnje prijetnje Schmidtu u Banjaluci

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) saopćio je danas da snažno podržava slobodu izražavanja, ali da istovremeno žali zbog činjenice što su najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sebi dozvolili da se nađu u "degutantnoj situaciji", odnosno, pored osoba koje su uputile prijetnje visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

"Pozicije autoriteta nose odgovornost da služe kao primjer za izgradnju političkog diskursa i odnosa među ljudima. Spomenuto ponašanje nije bilo najsvjetliji trenutak, ni za RS ni za BiH u cjelini. Što se tiče pitanja da li su sami učesnici događaja prekršili ikakav zakon, o njemu treba da odluče policija i tužioci", naveli su iz OHR-a.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su u potpunosti podržavaju pravo građana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja, ali i da najoštrije osuđuju prijetnje smrću upućene visokom predstavniku tokom jučerašnjeg protesta u Banjaluci.

"Ove prijetenje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da učestvuju u tolerisanju ili da podržavaju poticanje na nasilje", naglasili su iz Delegacije EU u BiH.

Ranije danas su reagovale i ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, koje su također osudile prijetnje visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Na jučerašnjem mitingu pod sloganom "Sloboda" grupa harmonikaša pjevala je: "O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole među nama".

Harmonikaši su bili ispred člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović, koji nisu reagovali, već su sa smijehom pratili pjesmu.

Inicijator skupa formalno je bila Boračka organizacija Rs-a (BORS), a povod za skup je odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS-a do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

federalna.ba/Beta

Delegacija EU u BiH OHR Christian Schmidt Banjaluka Banja Luka
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt Goražde
0 17.08.2022 18:04
ski-centar Manjača Banja Luka Banjaluka
0 17.08.2022 17:56
Christian Schmidt Goražde
0 17.08.2022 17:53
Christian Schmidt Visoki predstavnik u BiH BiH Hrvati
0 17.08.2022 08:48
Marinko Čavara Milan Dunović Melika Mahmutbegović Christian Schmidt Ustavni sud FBiH
0 12.08.2022 20:06