Delegacija EU: BiH riskira da izgubi pomoć EU ako nastavi s blokadom institucija
(Izvor: Fena)

Delegacija EU: BiH riskira da izgubi pomoć EU ako nastavi s blokadom institucija

Druga tranša makrofinansijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja riskira da je izgubi ukoliko se nastavi s trenutnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka, rečeno je za Fenu iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kako su naveli, Evropska unija će u narednim mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja uvjeta koji su postavljeni za isplatu druge i posljednje tranše makrofinansijske pomoći.

- Ovi uvjeti precizirani su Memorandumom o razumijevanju između BiH i Evropske komisije, a uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti finansijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada - naglasili su u odgovoru Feni.

Mediji su jučer objavili da će Evropska unija odgoditi isplatu druge tranše finansijske pomoći za BiH od 125 miliona eura jer vlasti u BiH nisu ispunile obaveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog koronavirusa u visini od 250 miliona eura.

Taj ugovor potpisan u decembru 2020. godine, a BiH je u oktobru prošle godine primila prvu tranšu, jer su institucija u BiH tek u julu ratificirale sporazum s Evropskom unijom.

Nakon što su ta sredstva postala operativna, trebalo je uslijediti ispunjavanje uvjeta za dobivanje druge tranše, a u pitanju je zajam pod povoljnim uvjetima.

Međutim, blokada rada državnih institucija još je aktuelna i traje posljednjih gotovo šest mjeseci od kako je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojima je kao kivično djelo definirano negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Od tada predstavnici bh. entiteta Republika Srpska odbijaju učestvovati u radu državnih institucija, što je uzrokovalo jednu od najtežih političkih kriza u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Između ostaloga, godina je završila bez usvojenog državnog budžeta funkcionirajući samo na odlukama o privremenom finansiranju.

federalna.ba

Bosna i Hercegovina Delegacija EU u BiH blokada institucija
Bosna i Hercegovina novozaraženih preminuli covid-19
0 17.08.2022 13:55
zapošljavanje Slovenija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 15:00
Bisera Turković Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 12:49
Austrija Bosna i Hercegovina saradnja
0 11.08.2022 14:58
covid-19 koronavirus Bosna i Hercegovina novozaraženi
0 10.08.2022 12:25
Opći izbori u BiH Bosna i Hercegovina
0 08.08.2022 08:15