Davor Dragičević svjedočio na suđenju po Dodikovoj tužbi za klevetu

Davor Dragičević svjedočio na suđenju po Dodikovoj tužbi za klevetu

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, svjedočio je na banjalučkom Osnovnom sudu tokom ročišta po tužbi Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, za klevetu.

Dodik je tužio Davora Dragičevića zbog njegovog intervjua datog beogradskom nedjeljniku NIN 2019. godine, a tužen je i glavni i odgovorni urednik tog medija Milan Ćulibrk, javio je BIRN BiH.

Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, pročitao je dijelove iz intervjua koji je Dragičević dao novinarki beogradskog NIN-a, a u kojima Davor Dragičević pominje Dodika “kao ubicu njegovog sina Davida”.

Odbrana Davora Dragičevića prigovorila je da su rečenice koje je pred Sudom pročitao Dodikov advokat izvučene iz konteksta cijelog intervjua i da kada se čita cijeli intervju, imaju sasvim drugačije značenje.

- Ja sam Milorada Dodika u svojim izjavama spominjao ne kao fizičko lice, već kao nekoga ko je obavljao funkciju predsjednika Republike - kazao je Davor Dragičević svjedočeći na Osnovnom sudu u Banjaluci.

On nije sporio da je Dodika pominjao u više navrata, ali tvrdi da je to uvijek bilo u kontekstu funkcija koje je obavljao, ali i zbog same umiješanosti Dodika u cijeli slučaj nakon ubistva Davida Dragičevića.

- Moje izjave nisu takve da ja mislim da je on ubio moje dijete, već da on štiti ubice i da prikriva pravu istinu - rekao je Davor Dragičević.

On je govorio o tome da se Dodik sam “upleo” u slučaj “Dragičević” dolaskom na sahranu, na izjavljivanje saučešća i pojavljivanjem na protestu ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

O tome su govorili i svjedoci Odbrane – Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Njih dvoje su, svjedočeći, kazali kako je svima koji su se tada okupljali oko porodice Dragičević bilo neobično da predsjednik RS dolazi na sahranu nepoznatom mladiću, naročito nakon što ga je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS “kvalifikovao kao narkomana i lopova”.

- Tek kada nije uspio da kupi Davora Dragičevića i ‘Pravdu za Davida’, Dodik je počeo da Davida Dragičevića kvalifikuje kao narkomana, a ‘Pravdu za Davida’ kao rušitelje Republike Srpske - rekao je Perduv.

Dodikovi pravni zastupnici prigovorili su iskazima svjedoka kao nerelevantnima u odnosu na optužnicu.

Sudija Dejan Trivić nastavak glavnog pretresa zakazao je za 6. februar naredne godine.

federalna.ba/Fena

Davor Dragičević Milorad Dodik
Milorad Dodik Aleksandar Vučić patrijarh Porfirije
0 17.05.2024 19:06
Milorad Dodik Christian Schmidt
0 16.05.2024 17:05
Milorad Dodik Peter Sijarto
0 15.05.2024 13:41
Milorad Dodik izbori
0 13.05.2024 16:03
genocid u Srebrenici Generalna skupština UN-a rezolucija o Srebrenici Željka Cvijanović Milorad Dodik
0 10.05.2024 20:51