Danski parlament sljedeće sedmice glasa o priznanju Palestine
(Izvor: Arhiv)

Danski parlament sljedeće sedmice glasa o priznanju Palestine

Danski parlament će sljedećeg utorka glasati o prijedlogu kojim se poziva na priznavanje palestinske države, javljaju državni mediji.

"Vladajuće stranke će također imati priliku da glasaju za ovo sljedeće sedmice. Željela bih pozvati Vladu da promijeni svoj stav i slijedi Norvešku i druge evropske zemlje”, izjavila je Trine Pertou Mach, glasnogovornica opozicione Crveno-zelene alijanse, prenosi Danska radiodifuzna korporacija.

Prijedlog su iznijeli Crveno-zeleni savez, Socijal-liberali, Alternativa i Socijalistička narodna partija.

Vlada Danske je jasno stavila do znanja da neće podržati priznavanje Palestine.

“Da biste bili država, morate imati teritoriju nad kojom imate kontrolu i neke vlasti koje je mogu kontrolisati. A, trenutno nije baš takva situacija. Trenutno imamo Hamas u Gazi koji ne želi rješenje s dvije države. Imamo Vladu u Izraelu koja izgleda nema previše apetita za rješenje s dvije države", izjavio je ministar vanjskih poslova Danske Lars Lokke Rasmussen.

Reagujući na razvoj događaja, glasnogovornica Crveno-zelene alijanse rekla je da je jedini način za postizanje trajnog mira politički put.

"Počinje tako što je Palestina također priznata kao nezavisna država, kako bi dvije strane bile ravnopravnije u pregovorima koji predstoje", kazala je Mach.

S obzirom na to da je Vlada Danske najavila da neće podržati prijedlog, jasno je da u danskom parlamentu ne postoji očigledna većina koja bi bila za prijedlog.

Norveška, Irska i Španija najavile su u srijedu da će priznati Palestinu kao državu, a odluka stupa na snagu 28. maja.

federalna.ba/AA

Danska Palestina