Danska i Švedska upozoravaju da je curenje plina ekvivalentno stotinama kilograma eksploziva

Danska i Švedska upozoravaju da je curenje plina ekvivalentno stotinama kilograma eksploziva

Curenje u ruskim plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru ekvivalentno je nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Kako navodi švedska državna televizija SVT, Danska i Švedska su uputile pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) zbog negativnog utjecaja koji curenje plina može imati na okoliš i klimu.

U pismu je izražena zabrinutost da je curenje plina jednako nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Dok traju napetosti zbog curenja plina, Vijeće sigurnosti UN-a će, na zahtjev Rusije, održati sjednicu u petak kako bi se razgovaralo o curenju u plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

Danske i švedske vlasti tvrde da su zabilježena četiri curenja na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2.

Gasovod Sjeverni tok 1 prostire se u dužini od 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale kod Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Otvoren je 2011. godine, a maksimalni kapacitet ovog gasovoda je 170 miliona kubnih metara gasa, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Sjeverni tok 2, takođe, u ruskom vlasništvu proteže se paralelno sa prvim gasovodom. Izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nije pušten u rad jer ga Njemačka nije odobrila. Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruskog rata protiv Ukrajine 24. februara.

federalna.ba/AA
Švedska Danska curenje gasa
Danska Tunis Svjetsko prvenstvo
0 22.11.2022 16:01
Rukomet Norveška Danska
0 20.11.2022 22:47
islamske škole Zabrana Švedska
0 16.11.2022 11:53