Prilog: Predrag Bošnjakovski

Dani Jurislava Korenića - najkvalitetnije pozorišne produkcije susjednih zemalja

Peti regionalni festival Kamernog teatra 55 "Dani Jurislava Korenića" bit će održan od 14. do 22. decembra, donoseći najkvalitetnije pozorišne produkcije susjednih zemalja.Tako će sarajevska publika vidjeti predstave koje dolaze iz svih država regiona sem Slovenije pošto je zbog bolesti glumaca otkazan nastup slovenačkih umjetnika.

Festival otvara predstava Gospođica Julija zajednički projekat Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i HNK Osijek. Tu su i  predstave Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja Bog masakra te Petra Zaječarskog pozorišta po tekstu i režiji Irfana Mensura i sa Tanjom Bošković u glavnoj ulozi, Šindlerov lift Kamernog teatra 55, Identitluk Mostarskih pozorišta, Ifigenija iz Crne Gore, hvaljena predstava Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja Stvari o kojima ne govorimo i Ožalošćena porodica Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke. Žiri kojim predsjedava Svetislav Basara dodjelit će nagrade dok uz postojeću nagradu za najboljeg glumca-glumicu ove godine se uvodi i nagrada za najbolju predstavu koja nosi ime Dragana Jovičića. Direktor Kamernog teara 55 Emir Hadžihafizbegović:

''To je jedan mali omaž našem Draganu Jovičiću čovjeku koji je ostavio veliki trag u ovom teatru. Još jednom koristim priliku da se gospodinu Safetu Zecu zahvalim za ovu sliku koja je iza nas. On ju je donio i poklonio Kamernom. Ovo je lik Ahmeda Nurudina iz predstave Derviš i smrt koju je Dragan igrao u sumrak agresije na BiH u Mostaru 91. godine. Safet Zec je uzeo i napravio ovu sliku i za godišnjicu Draganove smrti 6. novembra smo je postavili. Sada uvodimo veliku teatarsku nagradu Dragan Jovičić.''

U okviru festivala, svaki dan će biti upriličeno i predstavljanje knjiga te će tako svoja djela predstaviti Ivana Šagat, Svetislav Basara, Zoran Matić, Mediha Šehidić, Damir Ovčina, Almir Bašović, Almin Kaplan, Adijata Ibrišimović. A o tome koliko je važan ovaj prateći program s obzirom da su sve romani osim jedne knjige i koliko su zapravo prilagodljivi teatru govori Vedran Fajković dramaturg Kamernog teatra 55:

''Važno je. Važna je promocija. Pored onoga što je naša osnovna djelatnost to je pozorište, teatar, mislim da je itekako važno da ljudi čuju za pogotovo domaće autore koji postižu fenomenalne uspjehe, jer mislim da bilo koja platforma koja ih može promovirati je jako značajna jer ako nećemo mi ko će onda. Moramo jedni druge kako se kod nas kaže gurati.''

Značaj ovog festivala je i u kontekstu sjećanja na Jurislava Korenića, jednog od najznačajnijih bh. pozorišnih radnika, koji je između ostalog i osnivač Kamernog teatra 55.

Kamerni teatar 55 Jurislav Korenić Dani Jurislava Korenića
Kamerni teatar 55 Da sam ptica Tarik Filipović Daria Lorenci-Flatz
0 25.03.2022 21:33
pozorište Narodno pozorište Sarajevo SARTR Pozorište mladih Sarajevo Kamerni teatar 55 teatar
0 04.01.2022 22:26
Damir Ovčina Dani Jurislava Korenića
0 20.12.2021 21:01
Dani Jurislava Korenića Kamerni teatar 55 Mediha Selimović-Šehidić
0 19.12.2021 20:47
Selma Spahić Ljubičasto Kamerni teatar 55
0 11.12.2021 12:48