Dani BHAAAS-u BiH: Simpoziji medicinskih nauka ugostili vrhunske svjetske stručnjake

Dani BHAAAS-u BiH: Simpoziji medicinskih nauka ugostili vrhunske svjetske stručnjake

Drugi dan naučne konferencije 13. Dani BHAAAS-a bio je u znaku medicinskih nauka, ali i zanimljivih panel diskusija i radionica za studente Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kao i okruglog stola o temi 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Održan je niz zanimljivih simpozija koji su okupili vrhunske svjetske stručnjake iz medicinskih nauka. Tako je Međunarodni simpozij iz fizikalne medicine i rehabilitacije ugostio stručnjake iz Kanade, UAE, BiH, te regiona, a održana je i panel diskusija sa bh. paraolimpijcima uz Zoom komunikaciju sa stručnjacima ove oblasti iz Kanade.

Na Međunarodnom simpoziju o raku dojke govorilo se o napretku medicinske onkologije i kliničkim ispitivanjima kod mladih žena s rakom dojke, dok se na simpoziju dermatologije i venerologije govorilo  o  dermatovenerologiji koja je jedna od “gorućih” u ovoj grani medicine.

Međunarodni simpozij iz neurologije obuhvatio je teme cerebrovaskularne bolesti i demijelinizirajuća oboljenja, a održana je i sesija za mlade neurologe sa kratkim prikazima slučajeva.

Na Međunarodnom simpoziju iz onkologije, hematologije i patologije predstavili su se vrhunski stručnjaci - predavači iz vodećih klinika SAD-a (Kleveland klinike, Duke Univerziteta, Mayo klinike i dr. centara) Ermina Iljazović (BiH), Gordan Srkalović (SAD), Jaroslaw Maciejewski (SAD), Thomas Habermann (SAD), Saad Usman (SAD), Amina Kozarić (BiH), Semir Mešanović (BiH), Emir Pinjo (Norveška), Harry Erba (SAD).

Međunarodni simpozij iz pedijatrije stavio je akcent na teme Covid-19 kod djece, autizam, te bolestima jetre, dok je Međunarodni simpozij iz mentalnog zdravlja djece i adolescenata predstavio historijat dječije psihijatrije u SAD,  interdisciplinarni pristup u rehabilitaciji djece, teškoćama u razvoju i intelektualnom razvoju kod djece i adolescenata, uticaju društvenih medija na mentalno zdravlje djece i ovisnosti o internetu…

Održan je i specijalni simpozij iz genetskog testiranja na kojem je govoreno o važnosti genetskog savjetovanja i genetskog testiranja za tačnu dijagnozu bolesnika s genetskim poremećajima i dr.

S druge strane, na Filozofskom fakultetu je održana zanimljiva panel diskusija pod nazivom „Nauka u narativima, Narativi u nauci“  te dvije praktične radionice, jedna posvećena korištenju nauke u književnom izražaju i druga posvećena naučnom novinarstvu. Panelisti i moderatori su došli sa čak tri kontinenta - Anna Botta i Jim Hick iz SAD-a, Fabio Deotto iz Italije i Tabish Kair koji živi i radi u Danskoj, a porijeklom je iz Indije.

U Muzeju književnosti održan je okrugli stol o temi 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, odnosno okrugli stol o romanu "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine, dok je na Ekonomskom fakultetu Sarajevo održan okrugli sto "BH akademska dijaspora - Kako doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u BiH", te specijalni program za studente: Flash Talks - Prijelaz iz škole na posao – rad u digitalnom dobu.

Drugi dan naučne konferencije 13. Dani BHAAAS u BiH završava se večeras svečanim otvaranjem 13. Dana BHAAAS-a koje je zakazano u Vijećnici u 20.00 sati.

federalna.ba/Fena

BHAAAS