videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Dan poslije izbora u Tuzli - šta kažu građani?

Dan poslije izbora u znaku je razgovora o rezultatima, izabranim kandidatima, očekivanjima, iznenađenjima i razočarenjima. Tako je danas i na ulicama Tuzle gdje je naša ekipa razgovarala s građanima o izbornim rezultatima, ali i izlaznosti na glasanje.

Najveća izlaznost na ovim izborima, kada je u pitanju Tuzlanski kanton,  zabilježena je u Banovićima, gdje je odziv bio čak 73%, slijede ih Doboj Istok sa 58%, Živinice sa 54%, dok su ostali gradovi i općine na ovom području bili malo iznad ili ispod 50%. Kao i na prethodnim izborima, vlada mišljenje da su mladi zakazali, a oni s kojima smo mi razgovarali su i sami progovorili o tome zašto nisu izašli na izbore.

“Nismo, iako bismo trebali kao mladi dosta da učestvujemo u tome i da brinemo o tome ko će da se bori za naš grad, našu državu. Nije mi žao zato što ne znam ko je kakva osoba, ko će nam šta priuštit, dat.”

“Treba nam promjena. Dosta su bili ovi 20-30 godina na vlasti. Trebaju malo oni da idu u penziju.”

“Mislim da je, ipak, omladina malo zakazala, da je bilo bolje, bili bi još bolji rezultati najvjerovatnije.”

“Promjene. Šta mi da očekujemo, kako ćemo očekivati kad je omladine izašlo vrlo malo. A svi se bunimo.”

Kada je u pitanju izborni proces, tokom jučerašnjeg dana zaprimljeno je oko 20 prijava koje su se odnosile na sumnje u neregularnost, a o svim slučajevima je obaviješten nadležni tužilac. S aspekta sigurnosti je evidentirano jedno narušavanje javnog reda i mira na području općine Lukavac, a pažnju javnosti je privukla i informacija o takozvanim incidentima u Banovićima nakon što su zatvorena biračka mjesta, no u MUP-u TK-a kažu da je slučaj bespotrebno privukao pažnju, jer se radilo isključivo o slavlju.

“Određen broj građana, simpatizera određenih političkih partija, izašao je da proslavi izborni rezultat. Policija je djelovala preventivno i nije bilo incidentne situacije niti potrebe za policijskom intervencijom”, kaže Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK-a.

Što se rezultata tiče, kandidat ujedinjene opozicije za člana predsjedništva BiH Denis Bećirović je u svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona, izuzev Čelića, Teočaka i Sapne, bio u prednosti naspram svojih protivkandidata. Čekaju se zvanični rezultati za ostale nivoe vlasti, a prema dosad prebrojanim glasovima, SDA je vodeća na ovom području, a slijede je SDP i DF.

federalna.ba

Tuzlanski kanton Tuzla Opći izbori 2022 Opći izbori BiH
Tuzlanski kanton premija zdravstvenog osiguranja zdravstvena premija
0 30.03.2023 19:57
onkologija onkološki pacijenti Tuzla UKC Tuzla
0 25.03.2023 21:06
Tuzla Centar za demokratiju i aktivno građanstvo
0 23.03.2023 21:50
Tuzlanski kanton TK Irfan Halilagić SBiH
0 17.03.2023 17:36
rukometna reprezentacija BiH Kosovo Tuzla SKPC Mejdan Mejdan
0 11.03.2023 13:44
Majke Srebrenice i Podrinja Majke Srebrenice Christian Schmidt Tuzla
0 11.03.2023 12:54