videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Dan otvorenih vrata Udruženja građanki 'Grahovo'

Udruženje građanki "Grahovo" upriličilo je Dan otvorenih vrata da bi građanima, suradnicima, volonterima i korisnicima pokazalo što je, u nešto više od dvije godine, urađeno na unutarnjem uređenju zgrade koju je dobilo na trajno korištenje od Općine Bosansko Grahovo. Samo na unutarnje građevinske radove, od podruma do krova, uloženo je više od 70.000 KM, kao i veliki broj sati volonterskog rada.

U obnovljenoj zgradi uz uredske prostorije našlo se mjesta i za Centar za djecu „Gnijezdo“, kao i savjetovalište za žene žrtve obiteljskog nasilja.

“Pružamo besplatnu pravnu, psihosocijalnu podršku, materijalnu i svaku drugu pomoć. Nažalost, još uvijek smo svjedoci da nasilja ima, zalagat ćemo se za izmjene zakona, veće kazne i bolji rad“, ističe Danka Zelić, predsjednica UG „Grahovo“.

„Drago mi je što postoji ovakav centar gdje se žene educiraju, ojačavaju, da su svjesne onoga što prolaze, koje vrste nasilja, na koji način se ono sankcionira. Treba im moralna i svaka podrška da bi mogle svojim, ali i našim snagama to prevazići“, dodaje Dragana Kelečević, kriminalistička istražiteljica PP B. Grahovo.

„U Bosanskom Grahovu ne postoje mnoge institucije koje bi trebale postojati i u zamjenu za sve to koristimo Danku. I kad nam treba savjet i kad nam treba neka pomoć, stručna, materijalna... tu je Danka, tu su žene, tu je Udruženje. Građani im stvarno vjeruju“, naglašava Marina Dobrijević, stanovnica B. Grahova.

„Nama je potrebna podrška i suradnja svih institucija i svih nevladinih organizacija. Služba je osnažena zadnjih mjesec dana. Prvi put u Općini B. Grahovo u službi imamo zaposlenog socijalnog radnika od povratka naovamo“, ističe Vesna Samardžija, stručna savjetnica za građanska stanja, kadrovske poslove i socijalnu zaštitu Općine B. Grahovo.

I koji u ovoj povratničkoj općini s izrazito negativnom demografskom slikom ima pune ruke posla. Naglašava kako treba više poraditi na dostupnosti usluga osobama starije životne dobi.

„Kroz usluge uzdržavanja starijih osoba u vidu institucionalnog smještaja, kao i dnevnih usluga za osobe starije životne dobi kao što je adekvatna prehrana, pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti...“, navodi Ante Čondrić, socijalni radnik u Općini B. Grahovo.

I u tome je, kako kaže, nemjerljiva uloga Udruženja građanki koje su, uz savjetovalište za žene, centar za djecu i karitativni rad, za starije ruralno stanovništvo osigurale i patronažnu medicinsku službu.

federalna.ba

Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
Bosansko Grahovo piroliza gume automobilske gume
0 16.10.2023 17:34
snijeg Drvar Bosansko Grahovo Glamoč
0 05.11.2022 15:14
Bosansko Grahovo Udruženje građanki “Grahovo”
0 04.11.2022 18:34
Drvar Bosansko Grahovo Glamoč liječenje
0 29.09.2022 15:14
Fadil Novalić Amir Zukić Bosansko Grahovo
0 24.05.2022 14:50