Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi

Više od deset gradonačelnika u Kanadi, članovi vlade i parlamenta, ukazali su počast državi Bosni i Hercegovine čestitajući 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, saopćio je Institut za istraživanje genocida, koji djeluje u toj zemlji.

Čestitke su upućene iz glavnog grada Otave, najvećeg kanadskog grada Toronta i olimpijskog Kalgarija, grada pobratima sa Sarajevom. O blagodatima države Bosne i Hercegovine upoznato je 25 miliona stanovnika tih gradova.

U pisanim čestitkama, gradonačelnicu su naveli da se pridružuju bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi u proslavi Dana nezavisnosti te su istaknuli veliki značaj kao simbola suvereniteta, nezavisnosti, integriteta i jedinstva BiH. 

Istaknuli su da je Dan nezavisnosti trenutak za razmišljanje o borbama i žrtvama za postizanje nezavisnosti BiH i napretku postignutom od tada. Otpornost i duh bosanskog naroda su inspiracija svima, konstatiraju kanadski politički zvaničnici.

Također su  naveli da su ponosni što imaju tako aktivnu i raznoliku bosanskohercegovačku zajednicu koja obogaćuje kanadski kulturni mozaik. Doprinosi bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi u različitim sferama, bilo da se radi o poslu, umjetnosti, akademiji ili društvenom radu, neprocjenjivi su, podstiču razumijevanje i saradnju među svim stanovnicima, zaključuju kanadski zvaničnici.

Odlukom gradonačelnika Toronta, Kalgarija i Hamiltona, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, na centralne jarbole ispred sjedišta gradskih skupština podignute su državne zastave BiH. 

Za članove bh. dijaspore, ovo su trenuci za pamćenje i mnoge porodice s djecom zabilježile su ih vlastitim fotografijama. Elektronski simboli s nazivima kanadskih gradova su također u bojama zastave u počast državi BiH.

Mi u Kanadi smo svjedoci da Bosna i Hercegovina jača u Kanadi. Njeni neprijatelji u Kanadi, a ima ih mnogo, bili su uvjereni da će nestati BiH. Ali Bosne i Hercegovine sve više ima u Kanadi. Kanada stoji uz Bosnu i Hercegovinu - navedeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida.

federalna.ba/Fena

Kanada Bosna i Hercegovina Dan nezavisnosti BiH
Austrijski bal Bosna i Hercegovina
0 22.05.2024 16:05
Bosna i Hercegovina femicid
0 15.05.2024 13:19
Ukrajina Bosna i Hercegovina
0 23.04.2024 11:03
Vijećnica Sarajevo Kanton Sarajevo Bosna i Hercegovina
0 20.04.2024 10:06