Dan nauke održan na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'

Dan nauke održan na Univerzitetu 'Džemal Bijedić'

U prostorijama Agromediteranskog fakulteta na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru u četvrtak je  održan peti Dan nauke.

Događaj je organizovao Agromediteranski fakultet u saradnji sa Agronomskim prehrambeno- tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Univerzitetom za prirodne nauke CULS, odnosno Fakultetom za tropske studije iz Praga.

"Profesori i studenti predstavili su svoj rad kroz interesantan prezentacijski program koji je uključivao entomološke zbirke, floristička rješenja za interijer, uzgoj mikro bilja i klica, oprašivanje orhideja, klijanje polena in vitro te korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. Posebno je bila pripremljena i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza. Veliki interes izazvao je i nutricionistički kutak u kojem su studenti studijskog programa Nutricionizam prezentovali neobične alternativne izvore hrane, razne prerađevine od insekata i glista, kao i kompletnu gluten-free ponudu", saopćili su organizatori.

Na ovom Danu nauke predstavljen je i zajednički projekt studenata Fakulteta informacijskih tehnologija i Agromediteranskog fakulteta - Pametni staklenik, uz pomoć firme StarmoTech iz Mostara.

"Rješenje je ponudilo potpunu digitalnu kontrolu vlažnosti, temperature, osvjetljenja i prihrane biljaka. Ovaj interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup je način koji treba promovisati i u budućnosti", stoji u saopćenju.

Organizatori ističu kako ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije nauke TE upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama.

"Ovo su također mogućnosti da se naučno-istraživački rad i naučne metode istraživanja približe djeci i mladima. Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola Mostara imao je priliku da to iskusi danas", navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Mostar Univerzitet Džemal Bijedić