videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Dan istinske multietničke škole u Bosni i Hercegovini

U prisustvu učenika, nastavnika i brojnih gostiju bogatim programom obilježen je Dan Osnovne škole “Novi Šeher”. Ova škola, koju u 21 odjeljenju pohađa 375 učenika, po mnogo čemu je posebna u našoj zemlji. Dok diljem Bosne i Hercegovine još postoji otvorena nacionalna segregacija, u ovoj školi se nastava izvodi na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, a zastupljene su sve tri vjeronauke.

Kako bi pokazali istinsko demokratsko opredjeljenje, ovdje su za dan škole odabrali Međunarodni dan književnosti. U ovoj školi su ponosni na činjenicu da su, uprkos pritiscima i iskušenjima, i dalje istinski multietnična osnovna škola.

„Nastava se odvija po hrvatskom, bosanskom, kao i srpskom planu i programu. Zapravo, mi ovdje funkcionišemo kao jedna prava složna porodica“, ističe uposlenica škole Maida Ajan.

Uz podršku vlada Zeničko-dobojskog kantona i FBiH, kao i UNDP-a i „Caritasa“, ovdje su realizirali brojne vrijedne projekte poput izgradnje nove sportske dvorasne s 450 mjesta vrijedne 1,5 miliona maraka. Svi školski objekti su obuhvaćeni programom energetske efinasnosti.

„Uloženo je oko 600.000 KM. Također, sportska dvorana jedna je od najsavremenijih u Bosni i Hercegovini. Kad je u pitanju područna škola Čobe-Kopice, tu smo, uz pomoć Ministarstva i švicarskog „Caritasa“ utoplili školu, realizirali energetsku efikasnost uz toplotne pumpe“, ističe direktor škole Zijad Meškić.

Maloj svečanosti u školi prisustvovali su i učenici završnih razreda, koji ovih dana biraju svoj životni poziv.

„Planirala sam upisati medicinsku školu. To je nešto što me najviše zanima i želim time da se bavim“, kaže učenica devetog razreda Lamija Latifović.

Učenici su priredili bogat kulturno-zabavni program, a bila je ovo prilika da se uručen zahvalnice i priznanja prijateljima škole, ali i najuspšješnijim ulčenicima i nastavnicima.

federalna.ba

Novi Šeher Osnovna škola Novi Šeher Žepče
USAID građenje E-dozvola Bihać Žepče
0 11.06.2024 13:37
Eko akcija Cicmanka Liješnica Novi Šeher
0 23.03.2024 09:00
Igor Stojanović Dragan Vikić Novi Šeher Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti
0 01.03.2024 18:52
Dom zdravlja Žepče Žepče Dom zdravlja
0 26.02.2024 16:59
Ivo Tadić HDS Hrvatska demokratska stranka Žepče
0 11.02.2024 20:07
Hrvatski demokratski savez HDS Ivo Tadić Žepče
0 11.02.2024 17:04