Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Zenici
(Izvor: AA)

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Zenici

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, obilježen je danas i u Zenici na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač, na kojem su brojne delegacije položile cvijeće i odale počast svim stradalim u NOR-u, podsjetili na održavanje ZAVNOBiH-a, te se sjetili žrtava odbrambenog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako je kazao Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Zenica, fašizam se ponovo pojavio u Bosni i Hercegovini i zadatak svih građana je da se protiv njega bore.

“Ovo je za nas najznačajniji datum gdje smo stekli svoju državnost nakon 480 godina. Ovo je 79. godišnjica kako imamo svoju suverenu, nezavisnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Treba da je čuvamo po svaku cijenu. Fašizma ima u Bosni i Hercegovini, ima ga na sve strane i moramo se boriti na sve moguće načine da očuvamo državu jer druge nemamo”, kazao je Dedić.

Vernes Menzilović, predsjednik gradske Komisije za obilježavanje značajnih datuma događaja i ličnosti, podsjetio je na historijske događaje u vezi sa obilježavanjem 25. novembra.

“Danas kada gledamo na Bosnu I Hercegovinu u 21. stoljeću, vidjet ćemo da i dalje postoji ona nit fašizma, kako sa istočne i zapadne strane, od naših susjeda, tako i od onih domaćih koji ne bi željeli da Bosna i Hercegovina bude jedinstvena i cjelovita država. Vratit ću se u 1939. godinu kada je sporazumom Cvetković-Maček potpisana Deklaracija kojom se uspostavlja Banovina Hrvatska, koja je de facto priznavala državu Hrvatsku sa granicama u čiji teritorij je ulazio i dio Bosne i Hercegovine. Dvije godine kasnije, u aprilu 1941. stvorena je NDH koja je u cjelokupan svoj teritorij upila i teritorij Bosne i Hercegovine. U ratnim uslovima, narodi Bosne i Hercegovine, patrioti, sastali su se u Mrkonjić-gradu kako bi donijeli rezoluciju o budućem uređenju Bosne i Hercegovine”, kazao je Menzilović i dodao kako je to rezolucijom odlučeno da Bosna i Hercegovina ne bude država jednog naroda, nego svih njenih građana.

Napomenuo je kako su najveće bitke i najviše žrtava bili upravo u Bosni i Hercegovini.

“Devedesetih godina su se nad ovom zemljom nadvili ponovo crni oblaci. Bosna I Hercegovina je opet podnijela najveće ljudske i materijalne žrtve. Ovdje stoji ploča sa preko 900 imena, to je dokaz svima nama da je Bosna i Hercegovina trebala tada biti podijeljena, trebalo je da se naruši njen suverenitet, integritet i nezavisnost. Hvala svim patriotama koji su stali u odbranu onoga što se 1940-ih godina stvaralo”, kazao je Menzilović te dodao da treba graditi državu tako da bude bolje svima u Bosni I Hercegovini.

Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Zenica, rekla je kako je obilježavanje i ovog datuma vezano i za rat od 1992. do 1995. godine.

“Na ovom spomen-obilježju, Kamenom spavaču nalaze se imena 924 časnih sinova Bosne I Hercegovine. U gradu Zenici, u kojem I nije bilo velikih ratnih dejstava, ali su naši pripadnici armije bili u drugim mjestima, diljem Bosne I Hercegovine i dali svoj doprinos kao i ostale boračke kategorije. Danas smo svjedoci da su se apetiti prema Bosni I Hercegovini otvorili i svi je žele. Ja o tome neću govoriti i mene to ne zanima, ali me zanima i Bošnjački narod i mržnja i razjedinjenost i mi u Bosni I Hercegovini nemamo alternativu i nemamo druge zemlje. Moramo svi jedni druge da poštujemo, bez obzira u kojoj je neko političkoj partiji ili vjeri”, rekla je Husejnagić i dodala da treba svi da se bore protiv zaborava o dešavanjima u prošlosti.

federalna.ba/AA

Zenica Dan državnosti BiH
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska
0 25.11.2022 22:39
ULUBiH Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 22:36
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56