Dan državnosti BIH nizom događaja obilježen u Goraždu
(Izvor: Fena/Elma Geca)

Dan državnosti BIH nizom događaja obilježen u Goraždu

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja te svečanom akademijom u Centru za kulturu,  danas je u  Goraždu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen obilježje “Goražde grad heroj, svojim braniocima”, šehidsko mezarje i partizansko groblje Kolijevke, spomen obilježje poginulim pripandicima policije te ubijenoj djeci Goražda.

Uz čestitke svim građanima, na svečanoj akademiji ukazano je na važnost odluka ZAVNOBIH-a prije 80 godina.  

- Ideje ZAVNOBIH-a upućuju na mir i toleranciju, zato su te ideje i danas aktuelne više nego ikad. Jedno od svetih pravila ZAVNOBiH-a je da je svaki građanin Bosne i Hercegovine jednak u svojim pravima i načinu života bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živio i bez obzira kojem narodu pripada, da li  "većini ili manjini" i da svaki dio ove zemlje pripada svakom njenom građaninu – kazao je predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić.

Gost svečane akademije bio je dekan Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo, koji je između ostalog, posebno naglasio značaj slobode, odgovornosti prema državi i njenim institucijama .

- Danas kada obilježavamo 80. Dan državnosti, govorimo o modernoj državnosti BiH, mi treba da razmišljamo o putu nas i naše domovine. Možda će vam ovo zvučati pretjerano i odvojeno od realnosti, ali uvjeren sam da je položaj nas koji BiH doživljavamo i živimo ovu državu kao svoju, nikada u njihovoj historiji nije bio bolji. Mi danas stojimo ovdje, kao slobodan, suveren narod u svom pravu da donosimo zakone i odlučujemo sami od sebi o svom pravu i obavezi da budemo odgovorni. To je privilegija koja označava značajan odmak od onog što smo proživljavali u prošlosti – poručio je Turčalo.

On je između ostalog napomenuo da BiH ima suverenitet, teritorijalni integritet, dio je Ujedinjenih nacija te naglasio kako predstavnici vlasti moraju građanima omogućiti veći stepen sigurnositi, pogotovo povratnicima u manjem bh entitetu.

- Građanima treba osigurati minimum blagostanja ali i vladavinu prava, to je produktivna politika - istakao je Turčalo podsjetivši da su identitet i politička prava koja danas imamo stoljećima bila uskraćivana, osporavana i minimizirana te da državljani slobodne i međunarodno priznate države BiH treba da uvažavaju žrtve onih koji su dali sve za njenu slobodu i da svako na svoj način doprinosi tkivu slobodne suverene i nezavisne BiH - reako je Turčalo. 

Tokom akademije proglašeni su i autori najupsješnijih radova na likovnom i literarnom takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola povodom Dana državnosti BiH, a program su upotpunili učenici Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” i Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde.

federalna.ba/Fena

Goražde Dan državnosti BiH
BPK BPK Goražde Skupština BPK Goražde koalicija
0 26.02.2024 21:32
Dan nezavisnosti BiH Goražde darivanje krvi
0 24.02.2024 13:22
Goražde Kantonalna bolnica Goražde veliki kašalj
0 16.02.2024 14:53