Dado Ruvić za Dan državnosti BiH u zeničkom muzeju predstavio video izložbu "Nju je lako voljeti"

U digitalnom salonu Muzeja Grada Zenica večeras je, povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, otvorena prva bosanskohercegovačka video izložba “Nju ja lako voljeti”, zeničkog autora Dade Ruvića & Dron.ba, koju će posjetioci tog muzeja moći pogledati sve do 5. decembra.

Kako je istakao sam autor, koji je bio fotoreporter nekoliko domaćih i svjetskih medijskih kuća, na izložbi su, na ukupno 13 ekrana, predstavljeni snimci iz zraka, koji su nastali posljednjih osam godina te na više od 500 lokacija u cijeloj BiH.

- Moji su dojmovi da je ova zemlja stvarno prelijepa i jedinstvena. Mislim da kada bih je snimao i sljedećih 30 godina da se ne bih zasitio. Ovdje je izložen samo jedan mali dio onoga što smo snimili - samo nekoliko procenata, ali puno toga je dostupno u našem arhivu, na internetu, vrti se na televiziji…

Tako da smo, nekako, pokušali da svakome nešto damo. S ovim smo pokušali da, umjesto fotografija, stavimo na zid video snimke. Zato je ova izložba posebna- kazao je Ruvić.

Glavna ideja zbog koje je nastala ova izložba, napominje, jeste nastupajući Dan državnosti BiH.

-Želio sam jednom ovakvom izložbom da zahvalim našoj zemlji, što je prelijepa. Izabrali smo 50 lokacija, za koje smo smatrali da su najljepše i najatraktivnije - istakao je Ruvić.

Najavio je kako će izložba biti prezentirana i u drugim bh. gradovima, ali nije isključeno da će biti organizirana i u inostranstvu. Međutim, podvukao je, želio da premijernu izložbu prezentira u svom gradu i Muzeju Grada Zenica, gdje je i imao svoje prve izložbe.

Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, koji je i otvorio izložbu, podvukao je kako su sve izložbe fotografija Dade Ruvića premijerno bile postavljene upravo u prostoru zeničkog muzeja.

-Bile su to izložbe o staroj i novoj Zenici, o Zenici snimljenoj odozgo-dronom te izložba o Srebrenici. Nakon te tri izložbe, nije trebalo dugo čekati na logičan potez da dobijemo i prvu video izložbu, koja je posvećena bosanskohercegovačkim ljepotama.

Ova nas izložba upućuje kako i zašto da volimo svoju domovinu - kazao je Jašarević, koji je dodao kako je ovo i najbolji poklon za Dan državnosti.

Digitalni format izložbe, odnosno digitalni salon zeničkog muzeja koji razvijaju unazad četiri godine, eksluzivan je, ističe, za mnoge muzeje i u inostranstvu, a ne samo za BiH. Namjera je, dodaje, da se digitaliziraju svi muzejski prostori.

-Već smo to obavili u Tvrđavi Vranduk, a što omogućava da se ovakvi, savremeni uradci predstave u najboljem izdanju - kazao je Jašarević.

Prije izložbe, od 14.00 do 17.00 sati, Ruvić je održao i radionicu pod nazivom: "Načini i tehnike snimanja iz zraka", na kojoj je sudjelovao 21 učesnik iz raznih medijskih kuća te policijskih agencija, a cilj je bio da im pomogne da naprave što bolji video s najnovijim modelima dronova.

federalna.ba/Fena

Dado Ruvić Nju je lako voljeti Zenica