Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska
(Izvor: AA/Arhiva)

Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd nema veze s naoružanom grupom koja je u nedjelju vodila oružani sukob s kosovskom policijom u selu Banjskoj na sjeveru Kosova i da ne zna tko je organizirao tu grupu, ali je ukazao da "onaj tko ih organizira u borbi za slobodu srpskog naroda mora da vodi računa o efektima".

Dačić je rekao na Radioteleviziji Vojvodine da sukob u Banjskoj, u kojem je poginuo jedan kosovski policajac i trojica Srba, "nije u interesu Beograda", a da su rješenje za nastalu situaciju deeskalacija, veće prisustvo Kfora na sjeveru Kosova i tamošnji novi izbori,

Po njegovim riječima, kosovska policija "nema pravo" da bude na sjeveru Kosova, jer tamošnji Srbi i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu.

 Upitan da li je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio naoružanu grupu u Banjskoj, Dačić je rekao da ne može da odgovori.

Dačić je potom pitao zašto Srbima s Kosova "nitko ne dozvoljava da se bune,  te da je riječ  "o autohtonim Srbima koji imaju legitimno pravo da iskažu svoje mišljenje i nezadovoljstvo" ponašanjem kosovskog premijera Albina Kurtija.
 
Dačić je rekao da Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca, i da bi bilo najbolje kada bi se cio proces vratio na ono što je prije 10 godina postavljeno: da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja.

"A tu dolazimo do ključnog problema, a to je da Kurti uopće ne prihvata da su pregovori statusno neutralni. Da smo se toga držali, ne bi došlo do ovih incidenata", ocijenio je Dačić.

federalna.ba/Fena

Ivica Dačić Kosovo Srbija
Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 01.12.2023 12:21
Milorad Dodik Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 30.11.2023 09:34
Kosovo hapšenja euri falsifikovanje
0 29.11.2023 10:26