Dačić: Autoput Beograd - Sarajevo podiže ekonomske kapacitete Balkana
(Izvor: AA)

Dačić: Autoput Beograd - Sarajevo podiže ekonomske kapacitete Balkana

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da turbulencije u Crnoj Gori nemaju veze sa Srbijom, te da su odnosi sa Turskom veoma napredovali.

"Srbija i Turska danas su veoma bliske. Naši odnosi su veoma napredovali posljednjih godina, i zbog toga smo veoma zadovoljni i mi u Beogradu, a nadam se i naši prijatelji u Ankari. Uvjeren sam da i građani naše dvije zemlje žele stalno jačanje naših odnosa, jer živimo u istom regionu. Dijelimo mnogo toga iz naše zajedničke kulture i historijskog naslijeđa, a naročito što u saradnji naše dvije zemlje vide šansu za ekonomski razvoj", rekao je Dačić i dodao:

"Kada je o tome riječ, Srbija i Turska stalno podižu obim međusobne trgovinske razmjene, koja je sada na nivou od milijardu i 300 miliona eura godišnje, a cilj je da obim razmjene dosegne dvije milijarde, što smatra realnim s obzirom na to da ima još prostora za unapređenje".

Projekat autoputa između Beograda i Sarajeva, kako je rekao, jedna je od centralnih tačaka saradnje Srbije i Turske.

"I mi imamo velika očekivanja od njega. Predsjednici Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan stali su svojim autoritetom iza ovog velikog regionalnog projekta koji će bez sumnje podići ekonomske kapacitete cijelog Balkana, a pored toga biće i veliki simbol povezivanja u našem regionu. Računamo sa Turskom da će kao i do sada biti važan partner Srbije, kako u ekonomiji tako i u svim drugim oblastima jer i dalje imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima", kazao je Dačić.

Podsjetio je i na velika očekivanja od susreta predsjednika Srbije i Turske, koji će se uskoro dogoditi u Ankari.

Šef srbijanskog parlamenta je podsjetio da je prisustvo turskih investitora u Srbiji godinama bilo prilično malo, bilo je mnogo opreza prema dolasku turskog kapitala u Srbiju, "ali za to smo prije svega bili krivi mi u Srbiji".

"Na sreću ta slika se promijenila i uradili smo mnogo toga da privučemo kompanije iz Turske i ponudimo im dobre uslove za poslovanje. Od 2015. godine imamo nagli rast turskih investicija u Srbiji, ali i rast učešća turskih kompanija u raznim porjektima, prije svega u oblasti infrastrukture, i sve to zajedno mjeri se u stotinama miliona dolara", rekao je Dačić.

Kako je rekao, Srbija je odličan prostor za investiranje i to mogu i da potvrde svi poslovni ljudi iz Turske koji su došli u ovu zemlju. Podsjetio je da sada ima preko 400 kompanija u Srbiji čiji su vlasnici upravo građani Turske.

Prostora za ulaganje ima još u oblastima infrastrukture, poljoprivrede, energetike, te na polju visokih tehnologija, smatra Dačić, jer, kako je rekao, to su najdinamičniji sektori u Srbiji.

Naglasio je značaj potenciranja razvoja ekonomske saradnje na svim susretima predsjednika Vučića i Erdogana.

Govoreći o projektu plinovoda Turski tok Dačić je kazao da je Srbija bila zainteresovana za ovaj projekat od samog početka, ne samo zbog boljeg snabdijevanja gasom nego i zbog tranzita koji toj zemlji donosi dobru zaradu.

Nažalost, u prošlosti je bilo političkih prepreka za ovakve projekte. Prije svega, mislim na ograničenja koja su dolazila od Evropske unije, ali je Turski tok pokazao da ako postoji ekonomski interes, i zato te birokratske prepreke ne smiju da postoje

Dačić je kazao da je Srbija evropsko energetsko i saobraćajno čvorište, naročito kada je riječ o povezivanju Turske i zapadne Evrope „kao najvećih ekonomskih cjelina u našem okruženju i mi moramo da iskoristimo tu poziciju kao šansu da podignemo naše kapacitete“.

Dačić je kazao i da je Srbija veoma zainteresovana da proces dijaloga Beograda i Prištine donese uspjeh.

„Radimo na njemu već mnogo godina sa mnogo strpljenja i mnogo odgovornosti. Nažalost, nemamo takav odnos od druge strane, od vlasti u Prištini i zahvaljujući njihovim opstrukcijama ovaj proces često dolazi u zastoje i tapka u mjestu to je i sada slučaj. Mi želimo da se dijalog završi jednim sveobuhvatnim kompromisom i odlukama koje neće potpuno zadovoljiti ni nas, ni Prištinu. Svjesni smo toga da niko ne može da dobije sve i da su ustupci neminovni, da nije tako ne bi ni bilo razloga da razgovaramo. Samo kompromisom će ovo pitanje biti riješeno na dugi rok i omogućiti da se i Srbi i Albanci na Kosovu okrenu budućnosti i da žive u miru“, rekao je Dačić.

Podsjetio je da je od početka bio uključen u dijalog i kao predsjednik Vlade Srbije potpisao Briselski sporazum još prije osam godina.

„Ali, nažalost neke njegove tačke ni do danas nisu primijenjene“, rekao je Dačić i kao primjer naveo neformiranje Zajednice srpskih opština Kosovu.

Kazao je da očekuje od međunarodnih posrednika, prije svih Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, da u nastavku procesa utiču na drugu stranu kako bi bila konstruktivna u pronalaženju rješenja.

Ivica Dačić je rekao da Srbija ima neriješeno pitanje granica na nekoliko tačaka sa svojim susjedima, prije svega sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

„Moram da kažem da na to ne gledam kao na političko, već tehničko pitanje na kojem se radi“, rekao je Dačić i izrazio uvjerenje da će to pitanje biti razriješeno u međudržavnim bilateralnim odgovorima:

„Što se Srbije tiče, a siguran sam da je tako i kod naših susjeda, ovo nije pitanje koje opterećuje naše odnose i spremni smo da rješavamo u najboljoj namjeri. S druge strane, moram da kažem da režim na našim granicama u regionu postaje sve slobodniji. Našim ljudima je sve lakše da se kreću i nastavićemo da radimo na tome. Uklanjanje tih graničnih barijera, prije svega za robu, za usluge, za ljude, za kapital, suština je inicijative 'Open Balkan' koju na na inicijativu Srbije radimo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mi želimo da naš region bude bez bilo kakvih ekonomski barijera“.

Na pitanje u vezi s navodima da se Srbija preko Srpske pravoslavne crkve miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, Dačić je rekao kako Crna Gora ima unutrašnju krizu.

„I turbulencije koje su tamo prisutne nemaju nikakve veze sa Srbijom, niti mi na njih utičemo. To je isključivo unutrašnja stvar Crne Gore i oni moraju da ih riješe sami. Nikako nasiljem što je nedavno bio slučaj, već samo kroz dijalog i politički proces. Ono za što jesmo zainteresovani, i to niko ne može da nam zamjeri, je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, a on tamo čini trećinu stanovništva, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve koji je bio teško ugrožen nekim zakonskim rješenjima, koja su poslije velikog napora i protesta promijenjena. Mi želimo da Srbi u Crnoj Gori uživaju jednakost i potpuno ista prava sa svim ostalim narodima, ali to nažalost dugo nije bio slučaj”, mišljenje je Dačića.

Rekao je i da je Srbija prešla veliku distancu u procesu pristupanja Evropskoj uniji i može napredovati mnogo brže, ali je problem sa Evropskom unijom koja pruža otpor novom proširenju iz svojih razloga.

„Članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš prioritet i mi nastavljamo da ispunjavamo kriterijume za članstvo. Ali to ne znači da ćemo čekati skrštenih ruku da se Evropska unija predomisli u vezi s proširenjem na Balkan, već nastavljamo da jačamo našu ekonomije i uklanjamo barijere sa susjedima“, rekao je Dačić.

Što se tiče NATO-a, Dačić je rekao da u Srbiji nema raspoloženja za pristupanje ovom savezu, „niti je to jedan od naših prioriteta”.

”Mi vodimo politiku vojne neutralnosti prema svim vojnim savezima, pa i prema NATO-u, tako da smo otvoreni za saradnju sa svima u onoj mjeri koliko to odgovara našim odbrambenim interesima. Zadovoljni smo stepenom saradnje koji imamo sa NATO-om, a time su zadovoljni i u NATO-u. Što se tiče naših susjeda koji su već pristupili NATO-u, to je njihova suverena odluka i ona ne utiče na naše dobre komšijske odnose", zaključio je Dačić.

federalna.ba/AA

Ivica Dačić Srbija BiH Turska
BiH zaštićena prirodna područja
0 22.09.2021 19:45
Srbija
0 22.09.2021 18:44
Albin Kurti Kosovo Srbija
0 22.09.2021 17:09