Dacia bolja od Golfa i Tesle na testu izbjegavanja losa VIDEO
(Izvor: Screenshot: YouTube)

Dacia bolja od Golfa i Tesle na testu izbjegavanja losa VIDEO

Iako su samo dvije zvjezdice pri testu EuroNCAP u nekima pobudile sumnje, Dacia je i dalje vrlo solidan automobil.

EuroNCAP rigorozno kažnjava nedostatak sustava asistencije vozaču pa se na testovima pasivne i aktivne sigurnosti lako gube zvjezdice, a time i dobre ocjene. Međutim, u praksi, sve dok ne dođe do nezgode, važne su neke druge stvari poput vozne dinamike, a posebno sposobnosti izbjegavanja prepreke.

A tu je mjerodavan test izbjegavanja losa, isti onaj test koji je skupo koštao prvu generaciju Mercedesove A klase, ali i neka zvučna imena u ne tako davnoj prošlosti. Onaj koji provodi km77.com je već prošao cijeli niz tržišno atraktivnih modela, a sad je stigla i Dacia Sandero.

Za polaganje testa poligon je potrebno svladati pri brzini od 77 km/h. Dacia je uspjela apsolvirati sa 73 km/h, a svi brži pokušaju završili su snažnim podupravljanjem. Ipak, testni vozač naglašava drastično poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju, a usprkos visokoj podnici i mekanom ovjesu Stepway izvedbe, odrađena je i slalomska vožnja.

Kad se sve zbroji, Dacia uopće nije bila loša. Podsjetimo, Golf je isti test položio s tek 69 km/h, dok je druga generacija Mercedesa CLA podbacila sa 66 km/h u prolazu. Debakl BMW-a M235 da i ne spominjemo.

U nastavku možete vidjeti kako je isti test položila Dacia Spring.

Spring, kao vjerojatno najjeftiniji električni auto, test uspijeva položiti, i to bolje od primjerice Teslinog modela X koji se još 2017. godine i nije baš proslavio.

federalna.ba/index.hr

Dacia Sandero Stepway Dacia Dacia Spring km77.com test izbjegavanja losa
Dacia
0 18.06.2021 13:18
km77.com Fiat Fiat 500 Fiat 500e
0 04.05.2021 09:45
Dacia Dacia Sandero Dacia Sandero Stepway Dacia Logan Euro NCAP Sigurnost
0 15.04.2021 10:37