Cvitanović: EU će i ovakvoj 'invalidnoj' BiH dati status pregovarača

Cvitanović: EU će i ovakvoj 'invalidnoj' BiH dati status pregovarača

S obzirom na geopolitičke odnose, situaciju u okruženju, mislim da će Evropska komisija dati i ovakvoj invalidnoj Bosni i Hercegovini status pregovarača, da joj još jednom omogući prostor da krene ka Zapadu i evroatlantskim integracijama, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostujući u programu Federalne televizije.

„Mi uopće nismo faktor koji će odlučivati hoće li Bosna i Hercegovina dobiti status pregovarača. Možemo usvojiti ili ne usvojiti ova dva zakona, ipak, mi nismo ti koji ćemo utjecati na takvu odluku“, pojasnio je on.

Kazao je da, imajući u vidu odnose u koaliciji na državnom nivou, nije realno postići dogovor o zakonu o sudovima koji će biti na tragu evropskih vrijednosti.

„Siguran sam da se u tom zakonu trguje. Sjedištem tog suda. Evo, predlažem Draganu Čoviću - neka trguje i on - pa da sjedište tog suda bude u Mostaru. Tu se trguje i nadležnostima i svim drugim elementima“, ocijenio je Cvitanović.

Dalje navodi da je Bosni i Hercegovini možda i najpotrebniji zakon o sukobu interesa.

„Da ga donesemo na nivou demokratske stečevine EU. Zakon o sukobu interesa koji trenutno imamo je motivirajući za one koji će se naći u sukobu interesa. To su takve sankcije, loš, nakaradan zakon“, naveo je on.

Cvitanović se referirao i na izborni zakon.

„Pozivam Čovićeve partnere koji su dogovorili prije godinu i po dana, da ćemo imati promjene izbornog zakona koje se odnose na Predsjedništvo BiH - da završe taj proces“, poručio je.

Naveo je i da je upitno u kojem će pravcu Bosna i Hercegovina u naredna četiri mjeseca otići.

„Procjenjujem, naročito ako ne dobijemo status pregovarača, a i ako dobijemo, da nas čeka vrlo neizvjesno, turbulentno razdoblje, koje će biti puno izazova, i za koje će biti potrebno puno odgovornih ljudi“, kazao je on u emisiji Odgovorite ljudima.

federalna.ba

Odgovorite ljudima Ilija Cvitanović
Odgovorite ljudima
0 17.04.2024 22:57
Odgovorite ljudima
0 03.04.2024 22:51
Odgovorite ljudima Jakob Finci Azra Zornić Vehid Šehić Martin Mikulić
0 27.03.2024 22:08
Odgovorite ljudima Jakob Finci
0 27.03.2024 21:59
Anto Domazet Belmin Zukan Salko Zildžić Safudin Čengić Odgovorite ljudima
0 20.03.2024 22:05
Anto Domazet Odgovorite ljudima
0 20.03.2024 21:51