Čuvar bh. tradicije -  sazlija Enes Imamović: Nema čovjeka na svijetu koji ne voli sevdah
(Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)

Čuvar bh. tradicije -  sazlija Enes Imamović: Nema čovjeka na svijetu koji ne voli sevdah

Enes Imamović iz Mihatovića kod Tuzle jedan je od rijetkih sazlija na području i Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine, koji osim što svira ovaj instrument i ponekad zapjeva. Od 1979. godine i pravi sazove.

''Počeo sam 1979. godine kao amater kada je u pitanju sviranje. Obišao sam cijelu bivšu Jugoslaviju, Tursku, Njemačku, Austriju, Sandžak i moram reći da nema ljudi koji ne vole čuti muziciranje uz ovaj instrument, ali isto tako moram reći i da nema čovjeka na svijetu koji ne voli sevdah'', priča za FTV Imamović.

Kaže nam da su danas rijetki oni koji prave sazove i sviraju, a pogotovo je ističe on interesantno raditi na ovim instrumentima u zimskom periodu.

''Član sam Udruženja 'Avdo Vrabac' iz Tuzle i mi okupljamo članove od 12 do 86 godina. Ja imam unuka koji ima nepunih pet godina i kojem sam napravio mali saz, prilagođen njegovom uzrastu, ali u originalu. Nerijetko me isprati i u radionicu i provodi vrijeme sa mnom'', kaže nam Imamović.

Svi koji imaju želju i volju da nauče svirati ovaj instrument slobodno se mogu učlaniti u ovo Udruženje, jer im je cilj, završava Imamović, ljubav prema ovom instrumentu prenijeti na mlađe generacije.

Na kraju je, samo za čitatelje portala federalna.ba odsvirao dio sevdalinike uz saz uz poruku da se naša tradicija ni u jednom momentu ne zaboravi.

federalna.ba/Dino Durmić

sevdalinka Enes Imamović
Siniša Šešum Nevesinjska olimpijada sevdalinka
0 03.02.2024 10:11
#VelikaniSevdaha sevdah sevdalinka Velikani sevdalinke
0 05.05.2023 11:35
Sevdalinko, u srcu te nosim sevdalinka Grad Tuzla
0 29.11.2022 19:58
Sevdalinko, u srcu te nosim sevdalinka Tuzla
0 03.11.2021 22:32