Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
      videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

      Cupi’s Spoon u Tomislavgradu - gastro natjecanje za osobe s invaliditetom

      Općina Tomislavgrad bila je domaćin Trećeg međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom naziva „Cupi’s Spoon“. Organizirala ga je zagrebačka Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO u suradnji s tomislavgradskim Centrom za odgoj i obrazovanje djece i mladeži s poteškoćama u razvoju „Nova nada“. Svoje umijeće u kuhanju i izradi napitaka pokazalo je 13 natjecatelja iz Livna i Tomislavgrada.

      Na natjecanju je sudjelovalo 14 osoba s invaliditetom iz Livna, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega i Mostara. Uz pomoć mentora i roditelja predstavili su se u kategorijama kuhanja i izrade koktela.

      „Cilj je javno predstaviti sposobnosti osoba s invaliditetom kroz umjetnost gastronomije kako bi im lakše otvorili vrata prema otvorenom tržištu rada, naravno za one koji su radno sposobni“, kaže Silvija Habel, dopredsjednica UNUO-a iz Zagreba.

      „Definitivno im pruža neko mjesto gdje se oni osjećaju ugodno, gdje mogu napredovati i gdje se mogu naći za nekoliko godina, vjerojatno u nekoj dobroj kuhinji, jer ovo što oni pokazuju - kapa do poda“, kaže Ante Vukadin, član žirija.

      A da im ovakvi susreti mnogo znače, dokaz je i to što ih u pokazivanju kulinarskog umijeća nije omela ni hladna duvanjska bura. Adut Angele Stanić bila je juha od brokule – odlična je bila, rekli su joj.

      Angelina Mihaljević spremala je karbonaru: „U nju sve ide - mladi luk, slanina, pavlaka za kuhanje, makaroni, špek, ide sol, biber, origano. Žiri je rekao da je jelo izvrsno. Danas sam jako sretna i ponosna!“.

      Specijalno prilagođenim gastro-vozilom organizatori natjecanja obići će 25 europskih zemalja. U svakoj od njih proglašavaju nacionalne pobjednike nakon čega slijedi usavršavanje i finale u Zagrebu.

      „Tu će uz pomoć profesionalnih mentora i barmena pripremati gala večeru za visoke dužnosnike i za naše cijenjene sponzore i donatore. Troje najboljih u kuhanju i troje najboljih u pripremi koktela primit će i medalje u specijalnom izdanju, u obliku Amorove žlice“, dodala je Habel.

      Najbolje jelo pripremio je Josip Mlakić iz Mostara, dok je Duvanjka Petra Brigić bila najbolja koktel-majstorica. Oni će s pobjednicima svih zemalja biti nagrađeni putovanjem u Vatikan, gdje će predstaviti svoju zemlju na povijesnom jubileju Cupi's Spoona.

      federalna.ba

      Cupi’s Spoon